Вирусът от китайския град Ухан е достигнал Европа. От Франция обявиха, че са потвърдили за трима заразени на своя територия. И тримата са пътували до Китай, в момента са под карантина. В Малайзия също са регистрирани първите три случая на новия коронавирус.
Тримата заразени са роднини на 66-годишен мъж, за когото сингапурските здравни власти са потвърдили, че е болен от вируса.

снимка: ЕПА/ БГНЕС

Главният администратор на Хонконг Кари Лам обяви днес извънредно положение и мерки за ограничаване на връзките на града с континентален Китай заради новия коронавирус.
Училищата, които сега са във ваканция заради Лунната нова година, ще останат затворени до 17 февруари. Полетите от и до Ухан, откъдето тръгна заразата, ще бъдат спрени, както и движението на високоскоростните влакове.

epa05690571 A man fishes with a net along the Houhai Lake in Beijing City, China, 29 December 2016. Officials in China’s capital Beijing issued an orange alert for air pollution which is expected to last until 01 January 2017. EPA/WU HONG

Незабавно се отменят и всички официални посещения до континенталната част на Китай, както и официалните чествания на Лунната нова година, посочи Кари Лам.
Местните здравни власти потвърдиха пет случая на заразени с коронавируса. Още 122-ма души се лекуват по подозрения, че са заразени.

снимка: БГНЕС

Япония потвърди трети случай на заразата – трийсетина годишна жена, живееща в Ухан и пристигнала в Япония на 18 януари, уточни министерството на здравеопазването.
В Австралия заболелите са  четирима, които се намират в два различни града. Представител на здравните власти отбеляза, че се очакват още случаи на заболяването, тъй като Австралия е популярна дестинация за китайски туристи.

снимка: БГНЕС

Междувременно стана ясно, че Ухан ще строи втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус, съобщи днес държавният в. “Женмин Жибао”, цитиран от Ройтерс. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до две седмици трябва да е завършена.
Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари.
Властите в курортния град Саня на южния китайски остров Хайнан съобщиха днес, че са затворили всички туристически обекти в града, за да предотвратят разпространяване на коронавируса.
По-рано днес столицата на едноименната провинция Хайнан – град Хайкоу – съобщи, че въвежда 14-дневно централизирано медицинско наблюдение на туристи от провинция Хубей, откъдето тръгна новия коронавирус.
Град Саня е една от най-предпочитаните от туристи дестинация за отбелязване на Лунната нова година, посочва Ройтерс.

снимка: ЕПА/ БГНЕС

По последни данни 50 души са починали от коронавируса, а броят на заразените е над 1300 души. Спрени са самолети и влакове, по пътищата има контролни пунктове. Учените все още не могат да определят колко голяма е заплахата. Новият коронавирус причинява пневмония, която в някои случаи се оказва смъртоносна.

 


Share Follow

Leave A Reply