„Отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Поклон! Това е най-мрачният период в историята, отнел живота на милиони жени, мъже и деца“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

„Днес светът обръща поглед към миналото, защото престъпленията и жертвите не бива да се забравят, но поуките също – да сме непримирими към насаждане на омраза, към всеки акт на насилие и разединение. БСП остава непоколебима срещу всяка дума и действие, които могат да накърнят изконните човешки ценности, права и достойнство. Гордеем се, че българският народ спаси евреите и това се признава в цял свят“, посочва Нинова.

На 27 януари 1945 г. съветски войници освобождават германския нацистки лагер на смъртта Аушвиц. Онова, което заварват там, до днес поражда ужас и заслужава абсолютно морално осъждане. Тогава са освободени близо 7 хиляди лагерници. Малко преди това, в периода 17-21 януари, от концлагера Аушвиц и от другите лагери от комплекса са изведени затворените там около 56 000 лагерници, които в изтощителни маршове на смъртта поемат навътре в територията на Третия райх. В лагера остават само хора-сенки, завинаги осакатени от неимоверния физически и психически тормоз. Те оцеляват по чудо в нечовешките условия на живот – глад, студ, болести, изнурителен труд, безмилостен бой и насъскване на кучета, крясъци и обиди. Някои от тях са жертви на престъпни медицински експерименти. Ежедневно стават свидетели на смъртта на своите другари по съдба – мъже, жени, възрастни хора, инвалиди и деца. Пред очите им се извършват многобройни екзекуции, включително и такива, които есесовците извършват с жестокост за забавление. Част от затворените в лагерите са принудени да пренасят трупове на убитите в газовите камери или, за да бъдат изгорени в крематориумите. Със съзнанието, че и тях ги чака същата съдба.


Share Follow

Leave A Reply