„Поздравявам Изпълнителната Агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНСМП) за днешната инициатива, защото темата за Западните Балкани продължават да стоят високо в дневния ред. И сега Западните Балкани се справят добре с участието в рамките на програмната „Хоризонт 2020“, която е под мое ръководство“. Това каза българският еврокомисар и вицепрезидент на Европейската народна партия Мария Габриел пред журналисти преди началото на среща на лидерите на организациите, отговорни за развитието на иновациите и стартъп екосистемите от региона на Западните Балкани, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

снимка: БГНЕС

Според нея до момента страните от региона се справят добре с участието си в програмата „Хоризонт 2020“ и има отчетен ръст на финансирането, но в бъдеще трябва да са още по-активни. „Само за 4 години те са получили от 10 милиона евро през 2014 г., 30 милиона през 2018 г. Над 50% е нараснало участието им в проекти спрямо 2017 г. Разбира се, че имаме нужда от много повече. Малките и средните предприятия са гръбнакът на икономиката. Има нужда от нови механизми“, добави тя.

снимка: БГНЕС

Друга важна тема за Габриел е и „изтичането на мозъци“. Според нея е изключително важно младите да бъдат окуражавани да работят за региона и страната си, а по думите ѝ по програма „Хоризонт Европа“ ще се работи точно по този проблем. „Имаме нужда от нашите млади хора, нашите таланти да избират, да остават и да работят за региона и страната си. Радвам се, че в рамките а новата програма „Хоризонт Европа“ ще имаме специални мерки, насочени и към този феномен – да ги окуражим да създават своите стартиращи компании, но най-вече да им улесним пътя за създаване на контакти, които вследствие на новите технологии да не ги карат да излизат от страната си“, посочи още тя.


Share Follow

Leave A Reply