И пак Божков

Васил Божков – бизнесмен, милионер, колекционер на артефакти, човек, който не обича да бъде в центъра на медийното внимание. За последните 20 години Божков е дал общо 2 интервюта. В днешния “горещ” януарски месец сякаш нещата са коренно различни. Бизнесменът присъства денонощно в медийното полезрение. Не остана медия, която да не е взимала интервю от него, макар и далеч (или не чак толкова далеч) от родината.

Очевидно с основна заслуга за новата медийна звезда е Прокуратурата и новият Закон за хазарта. Един от големите български бизнесмени, засега остава в изгнание някъде там, в неизвестната чужбина. Въпреки това Божков редовно вдига телефона си на българските медии, които очевидно е преоткрил като трибуна за своята защита. Първоначално Божков заяви, че никой от Прокуратурата не го е търсил и при необходимост ще се върне веднага. След обиска в офисите и дома му обаче Божков рязко промени мнението си, като заяви, че се чувства застрашен за сигурността си и засега няма да се връща от мистериозната чужбина, в която се намира.

снимка: БГНЕС

Едва ли е случайно това тактическо отстъпление в чужбина на Васил Божков. Като един изключително интуитивен бизнесмен, вероятно той е предусещал накъде отиват нещата или е получил някаква вътрешна информация. Вероятно още при срещата си с феновете на Левски е допускал подобен сценарии, а защо не и още когато е поел ръководството в отбора преди 1 година. Така изведнъж, притиснат от обстоятелствата, Божков се превърна в централна фигура в медиите и българското общество. Остава въпросът дали акцията на Прокуратурата ще доведе до нещо добро за обществото, или просто е част от една хазартна бизнес война, която ще размести пластовете, но ще запази статуквото.

Седмицата на Гешев

Когато говорим за медийни лица на седмицата, новият главен поркурор Иван Гешев определено не отстъпва на Васил Божков. Да, това спокойно можем да наречем седмицата на Гешев. Неговата фигура също е целодневно по българските медии, а институцията, за която работи произведе редица водещи новини през седмицата.

Седмицата на Гешев започна с питане към Конституционния съд за тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента. Появиха се спекулации с каква цел се извършва това питане. Последва и публичен отговор от страна на Прокуратурата, която публикува скандален запис, в който вероятно участва Румен Радев и началника на ВВС ген.-майор Цветан Стойков. Двамата обсъждат проверка на КПКОНПИ “за назначаването на Деси”. Напрежението между Радев и Гешев ескалира, а развръзката тепърва предстои.

Последва  мащабна спецакция срещу телефонни измамници в разградско. Акцията доведе до задържането на шест лица.

„Обещах на българските пенсионери да реша проблема с телефонните измами. Ако ние не можем да се оправим с този проблем, какво друго да се направи в тази държава”.

Той подчерта, че от края на миналата година, когато от Прокуратурата са провели акции има само една телефонна измама. Главният прокурор се похвали с 60% намаление на тези престъпления.

Специализирана прокуратура

Черешката на тортата в седмичната активност на Прокуратурата бе и акцията срещу офисите на Васил Божков. В неподправения си стил Иван Гешев коментира изказванията на бизнесмена и самата акция:

“Българските граждани искат справедливост и ние им я даваме. А сега някакви хора, за които е ясно какви са, изведнъж стават жертви. Как така се страхуват толкова много тези олигарси от криминалния преход? Защо не се страхуват хората, които живеят в мизерия и не могат да си плащат данъците, защото едни други спестяват половин милиард лева? Правим така, че да изправим пред българския съд всички хора, за които има данни за криминални деяния”, коментира Гешев. “Ако трябва, ще осигуря психологическа помощ на Васил Божков, за да не се страхува да се прибере в България”.

снимка: БГНЕС

Новият главен прокурор не си поплюва и по всичко личи, че кариерата му започва ударно, каквито трябва да бъдат и очакванията за този пост. Сега остава да разберем дали работата му ще бъде обективна и справедлива, или избирателна и защитаваща определени интереси. Това ще покаже само времето и бъдещите му кариерни резултати.

Един (не)справедлив план за мир

Американският президент Доналд Тръмп представи през седмицата в типичния си стил гръмкия си план за мир в Близкия Изток. Според самия Тръмп това е най-детайлният план, който някога е бил изготвян. Този план поставя граници на едно бъдещо мирно съжителство между израелци и палестинци в две отделни държави на етнически принцип. До тук всичко звучи чудесно и дори невероятно, както би се изразил американският президент. Какво обаче не е наред в този план?

На първо място, прави впечатление присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху в представянето на плана и отсъствието на Махмуд Абас – президента на Палестина. Как би се постигнал един справедлив план и териториално разделение без присъствието на една от двете страни? Доналд Тръмп дори публикува карта на територията на бъдещата палестинска държава в своя туитър профил:

Показаното на картата изглежда по-скоро като подигравка към палестинците, отколкото като сериозна заявка за мир в региона. Бъдещето на Палестина, според лидерите на Израел и САЩ, представлява една държава на откъснати територии, квартали и общини, заобиколени от Израел, и свързани посредством тунели и пътища. Всичко това в дълбока зависимост от добрата воля на Израел. По всичко личи, че този план е повече от несправедлив и вместо да загаси искрата на напрежение в Близкия изток, по-скоро ще я разпали допълнително. Докато няма равно участие на двете страни в конфликта в разрешаването му, няма да има и успех.


Share Follow

Leave A Reply