Двамата българи, които се прибраха от китайския град Ухан, са минали тестовете за коронавирус във ВМА и те са били отрицателни. Това съобщи тази сутрин доц. Георги Попов, началник катедра „Инфекциозни болести”. От болницата уверяват, че за момента няма основания за паника. Двамата приети – един мъж и една жена, са в добро състояние, но ще останат под наблюдение.

„На средния инкубационен период ще направим нов тест”, поясни доц. Попов. Засега са настанени в стаи с контролиран достъп. Разпоредените в края на миналата седмица мерки за недопускане на коронавируса в България са в сила, а ако се налага, ще бъдат разпоредени още. Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. „Освен на Летище София, медицински специалисти има вече и във Варна и Бургас. Това ще продължи до второ нареждане. По-важно е здравната система в страната да е в състояние навреме да хване такива случаи, да ги изолира и да не се допусне вътрешно предаване на вируса”, заяви д-р Кунчев. „Има данни за сравнително успешно лечение в Тайланд, но всичко е на ранен етап”.

двамата български граждани кацнаха на летище „София” на борда на военно-транспортния самолет „Спартан”, придружени по време на полета от екип на Военно-медицинска академия.

снимка: БГНЕС

Вчера следобяд българите пристигнаха от Ухан в град Истр, Франция, на борда на френски самолет, с който в рамките на общоевропейска операция от Ухан бяха изведени 251 души от различни националности. Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай и за успешното им пристигане в България. Общоевропейската операция по улесняване на чуждестранни граждани, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от Франция в сътрудничество с властите на Китай.


Share Follow

Leave A Reply