Туристическите пътувания от Китай в България са малко, така че това няма да с отрази значително на общия туристопоток. Следим изкъсо ситуацията, но е много рано да правим генерални прогнози. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на традиционната годишна среща с представители на туристическия сектор и организации, които са регистрирани в Националния туристически регистър и националните курорти.

По думите ѝ ситуацията с вируса се следи стриктно и информация за изходящите пътувания от Китай към България и Европа като цяло е била получена в Министерството на туризма още на 24 януари.

снимка: БГНЕС

„Получихме информация през Европейската туристическа комисия от министъра на туризма и културата на Китай, че всички туристически пътувания от тяхна страна са спрени както вътре в тяхната страна, така и изходящите туристически пътувания. Незабавно сме информирали всички туристически асоциации, включително и туроператорите, които са регистрирани при нас, за да се предприемат необходимите мерки”, каза тя и подчерта, че няма организирани пътувания след тази дата, които да са в посока от Китай към България и Европа. По думите ѝ това е съгласно забраната, която самото китайско правителство е наложило.

Министър Ангелкова отбеляза още, че с 12 % са повече заявените полети на Летище „Бургас“ и с 8 % повече са заявените полети на Летище „Варна“ за летния ни туристически сезон. По думите ѝ целият капацитет, който „Томас Кук“ е имал към България преди фалита си, в момента е разпределен към другите водещи туроператори.

снимка: БГНЕС

„Всички разходи, свързани с престоя на туристите, които са били в България след обявяването на фалита на „Томас Кук“ са процедирани по съответния ред и съгласно изискванията, които бяха обявени от застрахователя от немска страна”, допълни тя.

Ангелкова посочи, че в момента България се бори за ръст около 10 % на ранните записвания, които в момента са в началото си. Тя отбеляза още, че за октомври, ноември и декември има ръст от над 9 % на чуждестранните туристи.

Относно намаляването на ДДС-то на туристическия бранш, Ангелкова отбеляза, че е дадено време от 6 месеца, за да може да се обсъдят всички специфики и детайли, свързани с Наредба Н-18. “Дадено е време и на бранша да представи своите анализи по отношение на исканията, свързани с ДДС. Предстои тази информация да бъде получена и анализирана“, обясни тя.

 

 


Share Follow

Leave A Reply