“България ще опита по дипломатически път да върне бизнесмена Васил Божков от Обединените арабски емирства”. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов. Той уточни, че в Министврството на правосъдието все още не са получени документи от прокуратурата.

снимка: БГНЕС

Кирилов обеща, че в рамките на 3 до 5 дни от получаването на документите в МП, те ще бъдат пратени на МВнР – единствената институция, през която ще върви комуникацията. Причината – България няма споразумение за правна помощ, а и такова е и законодателството в ОАЕ.
Кирилов е оптимист, че България ще получи Божков и останалите задържани и потвърди, че тези действия са в условията на реципрочност – т.е. София ще трябва да върне на ОАЕ лице, което бъде поискано.

снимка: БГНЕС

Кирилов припомни, че в последните години няма добри примери за предаване на лица между България и ОАЕ. Така през 2012 е имало искане екстрадиция за Христофорос Аманатидис – Таки, който не е върнат. След това от ОАЕ постъпило искане за двама техни граждани в България , като София е отказала предаването им.

снимка: бТВ

Относно изтеклите СРС-та на президента, Кирилов коментира, че няма нищо нередно в оповестяването им и обясни, че само с тези доказателства не може да формира за себе си мнение има ли извършено престъпление.


Share Follow

Leave A Reply