Турското министерство на транспорта започна разследване на тежката самолетна катастрофа на „Боинг 737“, който се разби при кацане в сряда на летище в Истанбул. Разследващите екипи вече са извадили черните кутии и предстои анализ на данните от тях, за да се установят причините за падането на самолета. Машината на нискотарифната компания е на 11 години.

снимка: БГНЕС

Междувременно стана ясно, че експерти на “Боинг” пътуват към Турция, за да вземат участие в разследването. От компанията обясниха, че това е стандартна процедура при всякакви катастрофи на техни самолети, независимо къде са станали.

снимка: БГНЕС

Досега се знае, че самолетът се е приземявал при тежки метеорологични условия – силен вятър и дъжд, и пилотите не са могли да намалят скоростта при кацането. След като се движи 60 метра, пада в изкоп от височина 30 метра и се разцепва на три части. Разговорите между пилотите и контрола на въздушното движение разкриват, че диспечерът е предупредил пилотите за силния вятър по време на захода, добавяйки, че няколко полета преди тях не са успели да кацнат.

снимка: БГНЕС

В резултат на катастрофата загинаха трима души, а десетки бяха ранени. На борда на машината имаше 177 пътници и шестима души екипаж. Четирима са в тежко състояние.

снимка: БГНЕС

След като часове наред истанбулското летище „Сабиха Гьокчен“ беше затворено след катастрофата, полетите от там отново са възобновени. Авиационните власти отбелязват, че ще бъде изготвен доклад за безопасността на полетите на нискотарифния превозвач. Причината е, че три самолета на авиокомпанията „Пегасус“ са излезли извън пистата, два от тях в рамките на един месец. Последният случай е от 7 януари, когато на същото летище в Истанбул самолет излезе от пистата, за щастие без фатален изход.


Share Follow

Leave A Reply