Евелина Славкова е социолог и политически анализатор. Завършва бакалавър по социология и магистър по Политически мениджмънт в СУ „Св. Климент Охридски“. Съосновател на Изследователски център „Тренд“. „Тренд“ e една от водещите независими социологически агенции на българския пазар. Основана е през 2016 г. и е член на Европейската асоциация за социални и маркетингови проучвания (ESOMAR). 

снимка: личен архив

Г-жо Славкова, отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов силно се изостриха със снемането на доверието на държавния глава към правителството. Оправдан ли е този акт на държавния глава и какво цели според Вас?

Трябва да обърнем внимание на още един детайл в тази ситуация – ГЕРБ коментираха, че не биха инициирали импийчмънт. Тоест виждаме, че по-скоро войната се води само от един фронт, ако използваме това определение. Изострянето на отношенията между правителството и президента не са от днес. Може би чрез акта снемане на доверието в правителството всъщност ситуацията придобива по-ясни очертания, но ако погледнем и назад във времето. Всички изказвания на президента са свързани с остри критики спрямо правителството и тази линия на поведение по един или друг начин не ни е непозната. Тези взаимоотношения се забелязват още при стъпването в длъжност на президента Румен Радев. Може би по-интересният въпрос тук е как ще продължат тези отношения. Според мен това ще се отрази по-скоро в негативна посока на президента и то не заради снемането на доверието, а защото президентската институция събира подкрепа и положително отношение от страна на разнообразни гласоподаватели. Те могат да бъдат съответно и на ГЕРБ, които след вече откритите и остри взаимоотношения и след свалянето на доверието, съответно да оттеглят положителното си отношение към държавния глава, което ще даде своята реакция спрямо рейтинга му.

снимка: колаж “Информо”

След като се заговори за импийчмънт, президентът посочи, че това няма да доведе до нищо и най-много да напълни площадите с протестиращи. Както казахте и Вие, ГЕРБ пък обявиха, че няма да участват в импийчмънт на Румен Радев. Означава ли това, че ще сключат примирие двете институции и няма да се стигне до война, или постъпката им може да се разтълкува като стратегически ход?

ГЕРБ нямат интерес от това да инициират импийчмънт, защото в крайна сметка какво е основанието за това? Няма ясно формулирана тема, по която може да се инициира. Няма тежко нарушени правила от страна на президента, поради които да трябва той да бъде подложен на процедура по импийчмънт. Такава ситуация няма и поради тази причина би било много сложно ГЕРБ да задействат цялата процедура по импийчмънт. От друга гледна точна, не трябва да забравяме един важен факт – това, че предстоят и парламентарни избори, и президентски избори. Когато говорим за президента, остава кратък период по отношение на неговия мандат – само една година и няколко месеца. Влизането в такава тежка институционална и политическа битка би навредило по-скоро на всички. Тук по-скоро интересният факт по отношение на президента е друг – какво ще се случи след вътрешните избори в БСП и в зависимост от това дали има някаква промяна в избора на лидер на партията и дали това няма да доведе съответно до промяна на позицията им към президента и съответно неподкрепянето му за следващ мандат. Тоест тук президентът има много въпроси, които се поставят. Ние ги наблюдаваме с предстоящите събития и това как ще се развият и до какво ще доведат.

снимка: БГНЕС

Според председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова речта на президента е призив за сваляне на правителството, а премиерът Бойко Борисов видя заявка за нов президентски мандат. Страхуват ли се от предсрочни избори, според Вас, президентът и премиерът? Има ли повод за това?

Не мисля, че ще има предсрочни избори, дори с натрупаните проблеми, които се наблюдават. Най-малкото причина за това е, че не остава много до изтичането на мандатите. Този въпрос – „Ще има ли предсрочни избори?”, на мен лично ми е задаван от втората седмица от съставянето на кабинета „Борисов 3”. Мина етапът дали ще бъде подадена оставка след председателството и така нататък. Чувахме много коментари от анализатори, които твърдяха, че ще има. Аз през цялото това време съм твърдяла, че няма да има такива, защото в крайна сметка в работата ми като социолог аз наблюдавам ежемесечно социологически данни и виждам обществените реакции в каква посока са, така че моето мнение е по-скоро, че този кабинет ще изкара пълния си мандат.

снимка: БГНЕС

Правомощията на президента на България са ограничени, в тази връзка с този си ход Румен Радев изчерпа ли напълно своите действия и какво може да последва оттук нататък?

Вие казахте, че правомощията на президента са ограничени, може без конституционни определения да се каже, че силата на президента е в неговите думи и слова и той успява да се възползва максимално от това. И като изяви, и като обръщения, Радев знае много добре, че при започването на нов политически сезон съответно президентът има изказвания. Той изразява своите упреци. Снемането на доверието също е сериозен политически акт и е във възможностите на президентската институция. Налагането многократно на вето. Фактът, че в този президентски мандат имаше и избор на главен прокурор за следващите 7 години, както и това, че имаше връщане на процедурата по избор на кандидатурата. Всички тези неща, които президентът може да направи като правомощия, смятам, че той се е възползвал напълно от тях. Сега, разбира се, на президентските избори, ако той се кандидатира отново, тогава вече ще се даде най-точната оценка как хората са възприели действията му, с това дали ще гласуват за него.

Възможно ли е според Вас да настъпи някаква промяна на политическата обстановка в страната? И докъде са готови да стигнат президентът и премиерът?

ГЕРБ много ясно показаха в коментарите си, че въобще няма да влизат в тези взаимоотношения. Дори да оставят президента сам да говори в това институционално поле и тази битка, видно е, че правителството няма интерес. Те осъзнават, че не е в техен интерес да влизат в такъв конфликт. Оттук нататък аз съм на мнение, че правителството ще се опитва да не влиза в този разговор. Много ми е трудно да определя, какви биха били бъдещите действия на база на това, което наблюдаваме в момента, но се вижда, че правителството не инициира задълбочаване на този конфликт.

снимка: informo.bg

Възможно ли е двете институции да функционират нормално, ако не поддържат връзка помежду си?

Имахме такава ситуация и с президента Росен Плевнелиев, която беше също след снемане на доверие от правителството на Пламен Орешарски. Тоест това не е някакъв прецедент. Институциите продължават да си работят институционално. Това, че ще продължат да прехвърчат някакви искри, не смятам, че ще доведе до дълбока институционална криза. По-скоро ефектът тук е негативен, защото българското общество би разчело тази война отрицателно в контекста на това, че когато институциите влизат в някакъв вид конфликт, както и да го определим – било то в снемане на доверие от една страна, било то остри критики и думи, които сме чували не малко, това само увеличава липсата на вяра към тях и влияе, както вече казах, и на личния рейтинг на забърканите в конкретната ситуация. Недейте да мислите, че по един или друг начин държавата ще блокира и нейната дейност ще спре за това, че сме стигнали до този акт от страна на президента.


Share Follow

Leave A Reply