Започват проверки по улиците в София за замърсяващи коли и камиони. За акцията ще бъдат използвани така наречените газанализатори, които КАТ получи от Столичната община. Заявката беше пет от тях да са в контролните канали на КАТ, а други два да проверяват колите по улиците на града. Ще се измерват вредните емисии, които отделят превозните средства и доколко те замърсяват въздуха. При неизправност на автомобилите и отделяне на повече от допустимите вредни газове ще бъдат налагани и санкции на шофьорите.

снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че всички трябва да са наясно, че ако продължаваме да караме замърсяващи автомобили, които не си почистват гумите след като излизат от обекти и строежи, целият прах го дишаме ние и децата на София. “И няма как да искаме по-чист въздух. В правомощията на “Пътна полиция” е да спира автомобили, които замърсяват въздуха. Законът е категоричен, че ако има такава техническа неизправност, автомобилът трябва да бъде спрян от движение. Добре е всички водачи и собственици на автомобили да обърнат внимание и да проведат автомобилите си в добър технически вид”, добави Фандъкова.

Вече две години от „Пътна полиция” разполагат с уреди, за да проверяват превозните средства както по улиците, така и в контролните канали. От инспектората обясниха, че проверките ще бъдат безсрочни. Смята се, че когато говорим за мръсен въздух 60% от замърсяването идва от трафика, а 40% от битовото отопление.


Share Follow

Leave A Reply