Бизнес семейството Баневи, подсъдими за участие в група за данъчни престъпления, обявиха, че подкрепят ревизията на приватизационните сделки, съобщава БНР.

Част от разследването срещу тях е свързано с приватизацията на дружество “Полимери” – сделка, по повод, на която преди време главният прокурор Иван Гешев обяви, че е “пример за крадлива приватизация”.

“За мен „Полимери“ и обявяването на „Полимери“ в несъстоятелност е нещо от типа на аферата „КТБ“, само че в доста по-малки граници. „Полимери“ беше умишлено натикан във фалит от Националната електрическа компания и сега Банев отговаря за това, че синдикът в продължение на седем години разпродава активи на предприятието за 187 милиона лева“, каза днес подсъдимата бизнесдама Евгения Банева в Специализирания съд.

снимка: БГНЕС

Тя заяви, че мъжът ѝ стои без причина 16 месеца в ареста и отрече твърдението на прокуратурата, че те са бегълци. Тя подчерта, че те доброволно са се завърнали в страната.

В зала свидетелят Пламен Ангелов не можа да отговори на повечето въпроси на държавното обвинение и отрече да е имал нещо общо с фирми на Банев или ако е имал, той не е знаел, че са на бизнесмена.

снимка: www.lucipost.com

Той призна, че срещу сума между 200 и 500 лв. са му прехвърляли фирми, които не работят. Затова не подавал данъчни декларации. В един момент част от фирмите, които били на негово име били прехвърлени на други лица.

Припомняме, че Николай Банев, жена му Евгения и майка му Мария Банева са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. След повдигнатите им обвинения Николай и Евгения Баневи бяха арестувани в Ница в края на 2018 г. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември 2018 г.


Share Follow

Leave A Reply