Брекзит се случи. Най-накрая. След близо 4 години и редица безкрайни спорове, дебати, срещи и напрежение между ЕС и Великобритания разводът вече е факт. Какво очаква Обединеното кралство сега? Ще има ли негативни последици за него, или ще се върне към славното си имперско минало и ще надрасне ЕС? Едно е ясно, със сигурност островът ще си навлече куп проблеми в идните години, поради зараждането на конфликти от миналото, които досега бяха туширани от членството в ЕС.

Кои са основните последици пред Великобритания?

Последиците за британската икономика

Великобритания вече загуби много от Брекзит. Икономиката се забави и много предприятия преместиха централите си в страни от ЕС. Най-големият недостатък е спадът на икономическия растеж на страната. По-голямата част от това се дължи на несигурността за биснеза около бъдещето след ЕС.

снимка: www.ifa.ie

Растежът на БВП на Великобритания се забави от 2,4% през 2015 г. до 1,5% през 2018 г. Правителството на Великобритания изчисли, че ръстът на страната ще се намали с 6,7% за следващите 15 години. И това е при положение, че се постигне някакво търговско споразумение с Европа. Британският паунд падна от 1,32 евро в дните преди референдума до 1,17 евро в дните преди официалното излизане на страната. Този спад помага за износа, но увеличава цените на вноса в страната. Възможно е паундът да се засили, ако в крайна сметка се постигне търговска сделка с ЕС и в зависимост от нейните условия.

Излизането от ЕС ще премахне безмитния търговски статут на Великобритания с останалите членки на съюза. Митата ще повишат разходите за износ и това ще навреди на британските износители, тъй като техните стоки стават по-скъпи. Това автоматично ги прави по-неконкурентоспособни на големия европейски пазар. Митата също ще увеличат цените на вноса във Великобритания. Повече от една трета от вноса в страната идва от ЕС. По-високите цени ше създадат инфлация и със сигурност ще понижат жизнения стандарт на жителите на острова. Също така, Великобритания вече е уязвима на внос, тъй като топлинните вълни и сушите, причинени от климатичните промени, намалиха местното производство.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските компании ще загубят привилегиите си за наддаване в обществени поръчки във всяка държава от ЕС. Те са отворени само за кандидати от страните-членки. Най-значителната загуба за Лондон е в услугите, особено в банковите. Банките ще загубят възможността да работят във всички страни-членки. Възможно е повишаване на цената на самолетни билети, интернет и дори телефонните услуги.

Последиците за Северна Ирландия

Границата между Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) и Република Ирландия (част от ЕС) е една от най-чувствителните към политиката граници в света и ще стане единствената сухопътна граница на Европейския съюз с Обединеното кралство след Брекзит. Всички страни в “развода” са единодушни, че тя трябва да остане отворена, но проблемите въпреки това са налице.

При очертаващото се непостигане на споразумение между кралството и ЕС гражданите на остров Ирландия са поставени пред реалната опасносст да бъдат разделени от граница. Този фактор със сигурност ще засили анти-британските настроения сред местните ирландци и може да се стигне до възраждане на ирландската терористична организация ИРА.

снимка: The Guardian

През 1998 г. се постига сделка между бунтовниците от ИРА и централната власт във Великобритания и се слага край на размириците, причинили смъртта на повече от 3500 човека в кралството. Тази мирна сделка разчиташе отчасти на членството в Европейския съюз, което даде възможност за свободна търговия и свободно движение между Северна Ирландия и Република Ирландия. Това удовлетвори както британските юнионисти, които искаха Северна Ирландия да остане част от Великобритания, така и ирландските републиканци, които искаха да се присъединят към Република Ирландия.

снимка: Wikipedia

Днес отново се събуди спомена за конфликта и се надигнаха предложения за референдум за излизане от Великобритания, сливане с Ирландия и бойкот на евентуални граници. Един подобен развой е още по-реален, при положение че мнозинството от гражданите на Северна Ирландия не подкрепиха излизането на Великобритания от ЕС по време на референдума. При неудовлетворяването на желанието а референдум в Северна Ирландия от страна на Лондон, рискът от насилие и съпротива в Северна Ирландия ще стане реален.

Последиците за Шотландия

Шотландия бе яростен противник на излизането на Великобритания от ЕС, като доказа това и по време на референдума (само 38% подкрепиха излизането от ЕС). Сега, след като Брекзит вече е факт шотландците са ентусиазирани за завръщане в Европейския съюз като една бъдеща независима държава. Шотландците се допитаха до своите граждани 2 години преди референдума за Брекзит, дали искат да останат в Обединеното кралство, или не. Тогава ЕС и Лондон разубедиха сепаратистките настроения сред шотландците, като им обясниха, че последващото им влизане в ЕС би било изключително трудно, ако не и невъзможно.

Две години по-късно през 2016 г. за нещастие на шотланците Великобритания гласува излизането си от ЕС, а на 31-ви януари 2020 го постигна. Така ситуацията за шотландците драстично се промени. Промени се и нагласата на ЕС към евентуално членство на независима държава Шотландия в съюза. Бившият президент на европейския съвет Доналд Туск заяви в интервю, че Европейският съюз ще бъде повече от ентусиазиран да върне Шотландия обратно в границите си.

Днес, нов референдум за бъдещето на Шотландия във Великобритания изглежда като повече от неизбежен. Единствено усилията на централното управление в Лондон може да отложи този процес, но не и да го спре. Ако Европейския съюз продължи да подсилва амбициите на шотланците за независимост можем съвсем скоро да станем свидетели на един “Скотекзит”.

Последиците за Гибралтар

Излизането на Великобритания от ЕС съживи и още един исторически проблем от колониалното наследство на Обединеното кралство- въпросът със статута на Гибралтар. Така наречената британска отвъдморска територия е силно зависима от Испания и тепърва ще се превръща в ябълката на раздора межу Испания и ЕС от една страна и Великобритания от друга.

Испански евродепутати вече преминаха към по-остър тон като нарекоха Брекзит “един голям цирк” и призоваха ЕС да са твърди в преговорите си с Великобритания за съдбата на Гибралтар. От своя страна Европа заяви, че в спора между Испания и Великобритания ще застане изцяло на страната на членката на ЕС. Подобно на Северна Ирландия и тук стои на дневен ред въпросът с появата на граници и мита, на място, на което отдавна не е имало подобни рестрикции.

снимка: BBC

Гибралтар имаше основна роля по време на преговорите за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. “Скалата”, както често наричат отвъдморската територия на Великобритания, гласува категорично да остане в Европейския съюз по време на референдума. Неговото уникално геополитическо разположение може да доведе до сериозни трудности в търговските преговори между ЕС и Великобритания, поради големия принос на онлайн хазарта, офшорното банкиране и безмитното пазаруване за Гибралтарската икономика. Възможността Гибралтар да престане да бъде част от единния пазар ще се окаже пагубна за местната икономика. В същото време Испания продължава да предявява териториални претенции спрямо полуострова.

В заключение може да се каже, че британската икономика и политика до такава степен се е европеизирала и вплела със общия европейски пазар, че нейното ампутиране от съюза ще доведе до дълбоки проблеми в бъдеще. Проблеми, които нито самите британци не осъзнават, нито другите европейски народи. Това е първият ярък пример за последици от отцепване на една икономика от силно вплетения и зависим общ наддържавен организъм наречен Европейски съюз.


Share Follow

Leave A Reply