Представителите на властта трябва да спрат да се опитват да сплашват журналистите в страната. Репортерите са подложени на поредица от словесни атаки и заплахи от страна на високопоставени служители през последния месец. Това се казва в призив на международната журналистическа организация “Репортери без граници” (RSF), който бе публикуван на официалният им сайт. Думите са им насочени и към председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане той да осъди тези “позорни” атаки.

снимка: АФП

От организацията обръщат внимание на скорошния случай с премиера Бойко Борисов, който по време на брифинг на 4 февруари оприличи журналистите на „мисирки“, а след това, както пише организацията, „в сюрреалистичен опит да се подиграе с тях, се опита да имитира крякането на пуйка в продължение на няколко секунди, игнорирайки протестите на присъстващите журналистки“.

снимка: euractiv.bg

От “Репортери без граници” обръщат внимание и на неформалния разговор в Брюксел на главния прокурор Иван Гешев с разследващия журналист Атанас Чобанов, който е редактор на новинарски сайт Bivol. Те подчертават, че главният прокурор вместо да отговаря на въпросите на Чобанов, е започнал да му задава въпроси, показващи, че има информация за личния му живот“.

Организацията споменава за статии, публикувани от Bivol, в които се твърди, че Гешев е участвал в „съмнителни сделки“. Тя цитира думите на българския евродепутат Александър Йорданов, нарекъл Чобанов “дребни провокаторчета”, когато журналистът го попитал за случай на корупция, в който се твърди, че един от колегите му е замесен. Българската прокуратура публикува този разговор в YouTube”, напомняо от “Репортери без граници”.

Следващият визиран случай е от 11 февруари, когато заместник-председателят на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвини двамата журналисти от bTV, Венелин Петков и Антон Хекимян, че са „корумпирани“ и поиска прокуратурата да ги разследва за несъобщаване на предполагаеми връзки между собственикът на онлайн сайтът за залози Efbet и Васил Божков, арестуван по 11 обвинения.

снимка: БГНЕС

“Неприятно е да се види, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-висшите служители в България не са изолирани и продължават да се случват”, коментира Полин Адес-Мевел, която е главен редактор на “Репортери без граници”.

“ЕС не може да позволи на журналистите да бъдат заплашвани по такъв институционален и систематичен начин в държава-членка. Молим президента на Европейския парламент ясно да осъди тези позорни атаки”, призовава организацията.

България преживява сериозна медийна криза през последното десетилетие, напомня “Репортери без граници”. Организацията казва, че повечето медии са собственост само на няколко олигарси, а журналистите непрекъснато са подложени на тормоз. Страната се намираше на 35-о място в световния индекс за свобода на печата през 2006 година, а сега е на на 111-о място, най-ниското класиране от всички страни-членки на ЕС.


Share Follow

Leave A Reply