Машинното гласуване на нов глас

С наближаването на парламентарните избори през 2021 година отново се заговори за машинното гласуване. Все се намира някоя организация или партия, която да надигне глас за цялостното въвеждане на тази доказано неефективна машина, която сякаш ще реши всички изборни проблеми в България. И премиерът Бойко Борисов, без особено желание, обяви, че то най-накрая ще бъде въведено под натиска на една малка част от обществото.

“Отпускаме средства за машинно гласуване, макар че не съм убеден, че това ще реши нещо. Това се говори от много време и не искам върху правителството да тегне съмнение, че не желаем. Ние сме „за” машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Ще похарчим много пари, не съм убеден с това, че ще се реши нещо. Възлагам на Томислав Дончев и ЦИК да го направят”, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Отново ще започне един безкраен дебат в парламент и общество за ползите и минусите от този вид гласуване. В началото на 2019 година informo.bg бе сред първите медии в България, които отрекоха ползите от машинното гласуване в статията: “Световната практика сочи, че машинното гласуване е неефективно и с висок риск от манипулации, а ние ще го въвеждаме?”

снимка: БГНЕС

Година по-късно нещата не са се променили, даже напротив. С машини се гласува единствено в колебливи или недемократични страни като Венецуела, Бразилия, Филипините, Индия, Монголия, Намибия и Бутан. В Европа този модел е изпробван и заклеймен като неефективен и с висок риск във Великобритания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Италия. В България явно е много трудно да се черпи опит от успелите страни и да не се повтарят техните грешки в миналото. Трябва да се опарим, да изхарчим едни милиони за безсмислени машини и чак тогава да стигнем до всеизвестния извод, че машинното гласуване е неефективно и с нищо не допринася за честността на избори. И когато това се случи, дали тези организации и партии, които така ревностно настояват за неговото въвеждане, ще се извинят и ще покрият разходите за тези скъпи и неефективни уреди, които са платени от данъкоплатците? Едва ли.

Енергетика на фокус

Седмицата ни въвлече в нов енергиен конфликт през медийното пространство. Този път главни действащи лица не бяха политиците и Прокуратурата. Или поне засега не са. Този път главни действащи лица бяха Кирил Домусчиев и Христо Ковачки. От ефира на  Нова телевизия Кирил Домусчиев обвини електроразпределителните дружества в картел и обяви, че в България цената на електричество е по-висока от тази в Германия и редица други европейски държави. Редом с това Домусчиев призова Прокуратурата да се заеме с енергетиката и директно атакува собственика на ТЕЦ “Марица-изток 2” Христо Ковачки.

Последва и реакция на главния прокурор. Иван Гешев посети свързания с Ковачки ТЕЦ “Бобов дол” и обяви, че в него се изгаря незаконно боклук. От Прокуратурата заявиха, че ще бъдат проверени още ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

„Имате проблем с чистота на въздуха, най-вероятно заради ТЕЦ-а. Изключително брутална картина“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Енергетиката влезе в медиите и с новината, че природният газ от “Газпром” за България може да поевтинее с над 50%. Нашите руски приятели явно са решили най-после да дадат справедливи цени на българския потребител, след като стана ясно, че руският газ в България е в пъти по-скъп от този в страните от Западна Европа. За сметка на това е без конкуренция, или поне беше. От догодина България ще внася втечнен газ от САЩ и Азербайджан. Явно това е и истинската причина все пак да получим справедлива цена от руския доставчик. Най-после.

По всичко личи, че темата за енергетиката ще е водеща през тази година с разкритията на Прокуратурата и скандалите около изгарянето на отпадъци и замърсяването от ТЕЦ. Скоро не е ставало дума и за АЕЦ “Белене”- една тема дъвкана от българската общественост с години. Енергетика се очертава като ключова дума на България не само за изминалата седмица, но и за цялата година.

Ердоган без спирачки 

От година и половина насам войната в Сирия навлиза в своята финална фаза и по всичко личи, че бунтовниците ще загубят. Всеки край на война е добра новина и за човечеството и за местното население. За съжаление турският президент Реджеп Ердоган не е на същото мнение. През октомври Ердоган обяви операция, която да навлезе дълбоко в Сирийски Кюрдистан и да създаде, по негови думи, зона за сигурност, в която да засели сирийските бежанци. Скандалната операция и намеса в суверенна територия остана без подкрепа от международната общественост. Нещо повече, турската инвазия принуди кюрдите и правителствените сили да се обединят, за да блокират продължаващата турска операция.

снимка: БГНЕС

Преди дни турското военно министерство излезе с изявление, в което се посочваше, че сирийските правителствени сили са атакували един от техните военни постове в северозападната провинция Идлиб, убивайки петима войници и ранявайки още петима. Това отприщи нова вълна на напрежение между сирийското и турско правителство и постави Ердоган в една изключително деликатна ситуация. И Асад, и Ердоган са близки съюзници на Русия. В момента Русия активно подпомага военно, логистично и политически президента на Сирия. Разрастване на агресията между Асад и Ердоган няма как да мине без атака срещу руските сили.

“Ако режимът или терористичните организации получат пълен контрол над Сирия, тогава сигурността и стабилността на Турция ще бъдат застрашени”, каза Ердоган.

EPA/TOLGA BOZOGLU

Напрежението се разрасна още повече, след като турският президент заяви, че страната му ще направи всичко необходимо с наземни и въздушни средства, за да изтласка сирийската армия на Асад отвъд турските наблюдателни пунктове в Идлиб до края на месеца. Нещо повече, Турция открито се закани да отговори на сирийското нападение “колкото се може повече пъти”.  В идните седмици ще станем свидетели на ескалация на напрежението между Турция и Сирия, а по всичко личи, че след двете си операции в Сирия, намесата в Либия и кипърските води Ердоган не мисли да спира с военните си инвазии. Остава да видим докъде ще стигне турският президент и дали Русия ще бъде неговата спирачка, или ще станем свидетели на ново влошаване в отношенията между двете евроазиатски страни.


Share Follow