Европейският съюз наложи допълнителни санкции срещу Сирия, насочени срещу осем лица и две дружества – „Ал Катарджи“ и холдинговата компания „Дамаск Чам“, съобщиха от Европейския съвет. Видни бизнесмени и организации, свързани с тях, влизат в списъка на лицата, които подлежат на санкции заради сирийския режим и неговите поддръжници, се казва в съобщението. Дейностите на тези хора и компании са облагодетелствали режима на президента на Сирия Башар Асад, включително чрез проекти, разположени върху земи, отчуждени от лица, разселени заради конфликта, се казва в документа.

В черния списък на Съвета на ЕС влизат 277 души и 71 компании. Санкциите на ЕС срещу Дамаск включват петролно ембарго, ограничения върху износа на оборудване и технологии, както и някои инвестиции и замразяване на активите на сирийската Централна банка, намиращи се на територията на Общността.

Президентът на Сирия Башар ал Асад, снимка: БГНЕС

В същото време сирийският президент Башар Асад заяви, че напредването на правителствените сили, подкрепяни от Москва, в последния бастион на въоръжената опозиция в Идлиб, няма да прекрати конфликта в страната. Асад се зарече, че ще продължи офанзивата, докато „страната не е освободена“, а успехът на военната операция до момента само ускорява победата на правителствените сили.


Share Follow

Leave A Reply