Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски. Освен национален герой, Апостолът на свободата, както още е познат Васил Иванов Кунчев, е идеолог и организатор на българската национална революция.

В негова чест през целия ден са предвидени възпоменателни прояви в страната. Пред паметника на Апостола в сърцето на София стотици хора полагат венци и цветя, а караул от млади родолюбци стои на пост.

Премиерът Бойко Борисов пръв поднесе цветя пред паметника на Левски в столицата. Той беше придружен от министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Красен Кралев.

По-късно и от ПГ на ГЕРБ отдадоха почит пред паметника на Апостола в столицата. Цветя положиха председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, зам.-председателят Красимир Ципов и всички народни представители от парламентарната група.

„Пример за патриот, защото Левски не е бил нито социалист, нито европеец, нито нещо друго. Той навсякъде говори за България. Ако го четем повече, ще се лишим от дилемите, които ни задават в последните 20 години – имало ли е турско робство. Ще разберем за какво се е борил той. Цитираме го подборно. Той казва, че ще бъдем равни на другите европейски народи, но това зависи от нашите задружни усилия. И друго, което казва, че и ние българите искаме да живеем свободни в земите си и ги назовава – България, Тракия и Македония. Ние какво сега ще правим компромис със заветите на Апостола ли?!“, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Ръководството на Прокуратурата на Република България също отдаде почит пред паметта на Апостола на свободата. Главният прокурор Иван Гешев и неговите заместници – Мария Шишкова, Пламена Цветанова, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и Борислав Сарафов положиха цветя пред Паметника на Васил Левски в столицата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също се поклони пред Апостола на свободата.

Американският посланик Херо Мустафа участва в церемония по полагане на венци пред паметника на Васил Левски в Пловдив. Кметът на първия български град, който е Европейска столица на културата, Здравко Димитров подари народна носия от Тракийския край на посланик Мустафа.

Кметът на Бургас Димитър Николов същи се преклони пред делото на Левски.

В поклонението се включиха и кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на ОбС Тодор Балабанов, Генералният консул на Руската федерация в морската столица Владимир Климанов, почетни консули, представители на културни институции, политически партии, неправителствени организации, социални, учебни и детски заведения, много граждани.

В Карлово тази сутрин беше отслужена възпоменателна литургия и се проведе шествие от паметника на Апостола до бащината му къща.

Редица спортисти и фенове на футболни и баскетболни отбори почетоха паметта на Апостола. Сред тях беше и баскетболният отбор на Левски.

„Децата трябва да бъдат възпитавани в това какво е бил Левски и как те могат да бъдат полезни на нашето общество“, каза треньорът на БК „Левски“ Тити Папазов.

По-късно вечерта гражданско шествие с участието на президента Румен Радев ще извърви „пътя на безсмъртието“. Той ще отдаде почит пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. От 17.00 часа Румен Радев ще се присъедини пред президентската институция към гражданското шествие, което ще извърви „пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Васил Левски в София. Организатор на шествието е Общобългарският комитет „Васил Левски“. Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника. В церемонията ще участват и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители.

 

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply