До края на тази година няма да има промени в достъпа до здравеопазване на българските граждани във Великобритания. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той подчерта, че Националната здравноосигурителна каса ще продължи да изпълнява финансовите си ангажименти към Великобритания. При евентуално договаряне на нови правила по време на преходния период ще имаме готовност за своевременно взимане на мерки, допълни още министър Ананиев.

“България ще настоява в бъдещо споразумение да бъде включен целия материален обхват на координационните елементи, включително в областта на здравните грижи”, каза още той.

Ананиев посочи още, че предстои създаване на Национална аптечна карта, която да регулира недостига на аптеки в страната. Други промени предвиждат разкриването на аптеки на втори или следващ адрес да бъде по улеснена процедура и с минимални такси.

“Таксите за услугата ще бъдат минимални. Няма да се изисква на втория следващия адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по четири часа”.

снимка: www.jforcs.comМинистър Ананиев коментира и проблемът с пренасянето на зарази чрез комарите:

“Трябва да се третират “огнищата” преди да е започнала популацията на комарите”, каза той, като отбеляза, че  проблемът в дунавските общини е много сериозен, но не е само там, защото по думите му пред Добруджа и надолу също има опасности.

Според министър Ананиев трябва да се разработи обща методика и организация на дейностите между отговорните институции.

“Ако третирането не се извърши през март, ситуацията става трудно овладяема”, каза още той и допълни, че ако не се действа превантивно, след това се изразходват много повече средства.
“Министерството на здравеопазването ще извърши анализ на риска във всяка област на страната с цел прилагането на максимално ефективни мерки за борба с комарите”, увери министър Ананиев.


Share Follow

Leave A Reply