Подновената военна офанзива в Идлиб от сирийския режим и неговите поддръжници е неприемлива. ЕС призовава всички участници незабавно да прекратят военните действия. Това се казва в декларация на Европейския съвет. По-рано подкрепяната от Анкара въоръжена опозиция и други групировки в Идлиб се опитаха да пробият отбранителните линии на правителствената армия в района на Кминас и Найраб. Атаката беше осъществена с подкрепата на турска артилерия. По искане на Дамаск, правителствените сили бяха подкрепени от руска авиация и атаката беше отблъсната. Анкара съобщи за двама свои загинали военнослужещи.

Според Акара основната цел на турските военнослужещи в Идлиб са правителствените сили. Той отбеляза, че Анкара ще продължи преговорите с Москва и също така, че силите на неговата страна ще продължат съвместните патрули с руските военнослужещи в Северна Сирия.

снимка: БГНЕС

ЕС призовава всички страни в конфликта да спазват своите задължения съгласно международното право и да позволят безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ на всички, които се нуждаят. ЕС отново призовава ситуацията в Сирия да бъде отнесена до Международния наказателен съд.


Share Follow

Leave A Reply