“Измерените нива на цианиди във водите на реките Юговска и Чепеларска са в пъти над допустимите норми”, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той се запозна на място със ситуацията след вчерашната информация за замърсяване на водите и започналата проверка. Министър Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева казаха, че е сезирана и прокуратурата за действията на фирма “Лъки Инвест”, от чието хвостохранилище е тръгнало замърсяването.

“Взети са всички мерки, за да се спре разпространението на замърсяването”, каза министър Димитров. Той уточни, че става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими. “На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване”, уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева. Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди около 10 дни хвостопровод. Този път обаче, по думите ѝ, не става въпрос за инцидент, а за умишлени действия.

снимка: БНТ

“Няма опасност за питейната вода”, увери областният управител Дани Каназирева. Тя заяви, че заради поредицата случаи напоследък в Пловдивско започва да се мисли, че тези замърсявания са умишлени и целят дестабилизация. По-късно днес се очакват и последните резултати от пробите.


Share Follow

Leave A Reply