“Публикациите относно къща на премиера Бойко Борисов в Барселона, които той в петък нарече “фалшиви новини” и “координирана атака” пред журналисти в Брюксел, се появяват в медийното пространство периодично от пет години. Това правят свързани с банкера Цветан Василев медии”, съобщава “24 часа”. А също и финансирани от него антиправителствени формации като БОЕЦ.

Според изданието „Ел Периодико” разследването за пране на пари е започнало след жалба на българска неправителствена организация. В нея се посочвало, че в схемата участват български граждани, а чрез фирми със седалища в Барселона е закупен скъп имот в испанската столица. Сигналът е срещу българка – бившият модел Борислава Йовчева, а разследването проверявало дали тя е свързана с премиера Борисов, твърди изданието.

“Периодично през годините щом наближат избори тази фалшива новина се завърта. Целта е да ме разколебаят, но няма да успеят. Освен това бях предупреден за поредния опит да съживят тази безумна манипулация. Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона от 15 години, така че няма защо да отговарям на нещо, за което няма никакви доказателства. Още повече, че никоя служба, никоя власт, прокуратура, полиция не ме е търсила да ме пита това вярно ли е. Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!” Това написа министър-председателят във “Фейсбук”.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че към МВР няма запитвания или сигнали за разследване на испанските власти. „Няма такива сигнали към момента. По официалните канали няма постъпили такива запитвания”, заяви Маринов пред журналисти в НС.

„Аз ги разбирам тези ченгеджийските номера”, каза Борисов и допълни, че още преди 2 месеца е бил предупреден за това. „Трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък по една статия. Но нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, да се направи пуч”, коментира още Борисов в Брюксел.

 

В статията на “Ел Периодико” се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене “Обединена България” (MC BUUP – Movimiento Civil Bulgaria Unida). В действителност става дума за Гражданско сдружение БОЕЦ (“България Обединена с Една Цел), която е свързана със Цветан Василев, и това се разбира от друга статия от днешния брой, в която “Пеиодико” разговаря с лидера Георги Георгиев. Каталунската полиция не е дала информация по случая, предава Нова телевизия.

“В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя.” Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ на 20 май 2019 г., коментирайки призива на Елена Йончева към главния прокурор Сотир Цацаров да разследва къщата на ул. “Францеск Рибалта” №8 в Барселона, която според нея е свързана с премиера.

Изданието “Ел Периодико” се свързва с руските тайни служби и подкрепя явно каталунските сепаратисти.


Share Follow

Leave A Reply