Избирателната активност на парламентарните избори в Иран в петък е била 42,57 процента, съобщи министърът на вътрешните работи Абдолреза Рахмани Фазли, цитиран от световните агенции.
Това е най-ниският дял гласували в историята на Ислямската република. Избирателната активност в Иран пада под 50 процента за първи път след Ислямската революция от 1979 г., отбелязват агенциите.
Досегашният отрицателен рекорд бе 51 процента, а средната избирателна активност на 10-те предишни парламентарни избори в Ислямската република е 60 процента, посочва ТАСС.


Асошиейтед прес отбелязва, че ниската избирателна активност може да е сигнал за широко разпространено недоволство от управляващите духовници и държавната система в Иран.
Иранският вътрешен министър от своя страна определи избирателната активност като “напълно приемлива”, съобщи Франс прес.
“Имахме лоши метеорологични условия, това заболяване с коронавируса, падането на (украинския) самолет”, също инцидентите от януари и ноември”, каза той.
На изборите в Иран в петък 7148 кандидати се бориха за 290 места в еднокамарния парламент.
Предварителните очаквания бяха за победа на хардлайнерите. Над 7000 потенциални кандидати бяха дисквалифицирани и това, наред със силното недоволство от политиката на правителството, означава, че реформаторите и умерените, свързани с президента Хасан Рохани, най-вероятно ще загубят мнозинството си в парламента.
Като потвърждение, иранската държавна телевизия съобщи днес, че хардлайнерите печелят всички 30 депутатски места от столицата Техеран, предаде Асошиейтед прес.


Share Follow

Leave A Reply