БСП са внесли искане в парламента утре по време на заседанието да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за въвеждането на тол системата. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. “Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството на Борисов. Това е една нова криза, в този случай вече в транспорта. Протестират хората не само от населените места около София, но и в Пловдив, Русе и други областни центрове и големи градове.

снимка: БГНЕС

Нинова добави, че всъщност не АПИ, а решение на Министерски съвет, подписано от Борисов, е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки. “АПИ изпълнява това решение, слагат рамки, камери, глобяват и т.н. Хората излизат на протести и вместо премиерът да отмени решението, изпраща директора на АПИ като глашатай, за да убеждава хората да не изпълняват решението на МС. Абсурдна ситуация”, анализира Нинова. БСП поиска да се отмени решението на МС. “Но идва друг проблем – кой ще поеме разходите за тези отсечки, общините нямат предвиден бюджет за това, а отговорността е прехвърлена на тях”, каза Корнелия Нинова.

снимка: БГНЕС

Георги Свиленски, член на транспортната комисия в парламента, добави, че тол системата е въведена скрито и на тъмно. “Беше предложена вид система, която струва 200 млн лв., аргументите бяха, че ще се таксува 85% от пътната мрежа”. Депутатът поиска утре в парламента да се яви Борисов, а не Петя Аврамова, тъй като тя не знаела нищо, а за неин отговорник премиерът лично е назначил да отговаря заместника й Николай Нанков. “Не го призоваваме, молим го най-културно да уважи парламента и да разясни ситуацията с тол система. Да не се крие, да не се страхува”, призова още веднъж Свиленски.


Share Follow

Leave A Reply