“Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга и България и във вътрешен, и в международен план”, заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за скандала с публикацията в каталунския вестник “Ел Периодико” за къщата в Барселона. “Не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на друга държава”, отбеляза той.

снимка: БГНЕС

Помолен да коментира решението за отлагането на влизането на България в чакалнята на еврозоната, той посочи, че страната ни има ясни цели – пълноправно и надеждно участие във всички стълбове и политики на ЕС. “Това означава членство в еврозоната. Въпросът обаче е как ще стигнем до там. Много важно е да знаем, че от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция, или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани”, каза той. “Затова очаквам от българското правителство много по-ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. Експертните аргументи и консенсус трябва да предшестват политическите декларации”, смята Радев.

По повод телефонния му разговор с руския президент Владимир Путин Румен Радев сподели, че най-важната енергийна тема, която са дискутирали, е за цената на газа. “Това е продължение на моя разговор с президента Путин, който имах по време на посещението с в Санкт Петербург в началото на юли миналата година. Явно тук трябва изразена политическа воля, защото експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. От 8 държави, които са обект на газовото дело между “Газпром” и ЕК, само България остана, която не получава намаление на цената. Ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газа от Русия. Това е недопустимо”, разясни президентът.

“Тук министър Петкова трябва да се замисли дали достатъчно добре си вършат работата и защо България изостава. Надявам се ние в скоро време да получим така желаното намаление, защото губим всички – българските домакинства, икономиката и нашата конкурентоспособност”, добави още държавният глава.


Share Follow

Leave A Reply