Таня Димитрова е генерален консул на България в италианския град Милано от септември 2018 г. От 2012 г. до 2018 г. е била посланик на България в Хърватия, а от 2009 г. до 2012 г. – областен управител на Област Ямбол. Докторирала е в БАН и има магистратури по Международни икономически отношения, Бизнес Администрация и Теология. Специализирала е Външна политика и дипломация в Загребски университет. Автор е на 4 книги.

Каква е ситуацията в момента в Милано, има ли паника и притеснение сред населението?

Българските граждани са доста притеснени, постоянно звънят спешните телефони, тъй като към момента имаме 232-ма души, доказано заразени, и 7 починаха. Но да не се плашат гражданите, това са хронично болни със съпътстващи доказано тежки заболявания. Последният е 62-годишен хоспитализиран пациент от Комо. Всички останали са около и над 80-годишни, които починаха. Разбира се, не е приятно нито за техните близки, нито за околните, които ги познават. По този начин расте доста сериозно шокът сред населението.

снимка: БГНЕС

Вчера метрото и другите средства за масов транспорт бяха почти празни. Хората, които ходиха на работа, бяха предимно с леките си автомобили и по улиците в час пик, сутрин и около 17-18.00 часа, беше почти задръстено и доста трудно се придвижваха хората към и от Милано, защото по-голямата част живеят в периферията на града.

снимка: БГНЕС

По отношение на стреса, да, има такъв. По улиците може да видите най-вече туристи, баровете са пълни. Но вчера бяха въведени мерки за затваряне на баровете между 18.00 и 6.00 часа.

снимка: БГНЕС

Имахме обаждания от български граждани, от фенове на “Лудогорец”, които бяха дошли специално за мача. Те се чудиха дали да останат до петък, или да си вземат по-ранни полети. Днес разбрахме, че полетите на “България Ер” са канцелирани до средата на март, но нямаме информация за полетите на “Уиз Еър” и “Райънеър”. Те би трябвало съвсем нормално да функционират. Макар че вчера на уебсайта на Националната агенция за гражданска защита бе обявена 24-часова стачка на наземните служители на летище “Бергамо”, която трябваше да бъде днес през целия ден, но се обадихме на летището и информацията не бе потвърдена. Стачката е канцелирана благодарение и на апела на Националната федерация по транспорта. Те самите призоваха всички работници в транспорта да не стачкуват поне до края на месец март.

снимка: БГНЕС

Как могат да се върнат българските туристи, блокирани в Милано?

С полетите на “Уиз Еър” и “Райънеър” поне до вчера имаше свободни билети за сряда на двете компании. За днес нямаше билети от вчера, бяха изкупени. Тези две компании продължават да летят, “Бергамо” работи, така че те могат да се върнат нормално. Има хора, които ни се обаждат, които пътуват с коли, които идват да прибират децата си, които са студенти тук в Милано, така че има различни начини за транспорт.

снимка: БГНЕС

Макар че моят съвет е да стоят там, където са. Въпросът е да не контактуват с групи от хора, колкото може по-малко контакти и изолиране, защото с всяко едно пътуване се отправяте към възможност за контактуване с хора, които са възможни вирусоносители. Така че по-добре да стоят там, където са – дали в България или Италия.

снимка: БГНЕС

Има ли българи под карантина в Милано?

В Милано няма, имаме няколко селища, които са под карантина. Жителите от там не могат да излизат, но това са до 313 българи, може и по малко, защото в цялата община са 313. Те са под карантина в малките общини покрай Лоби. Там не може да се влиза и излиза. Хората си стоят вкъщи, понеже и децата им не могат да ходят на училище. Някои работят от домовете си, други се налага да ходят до работа, но ходят с маски, но след като си свършат работата, се прибират вкъщи.

снимка: БГНЕС

Има ли достатъчно провизии в магазините и маски в аптеките?

Маски няма въобще, но и в България няма, така че това не е някаква новост. В Китай спряха доставките преди три месеца. Тези, които са си набавили по друг повод и имат в домовете си, ползват. Това, което гледах вчера по улиците, хората ползват шалове на носа си, защото няма маски.

снимка: БГНЕС

Магазините са почти празни от стока, но се надявам днес, утре или вдругиден да бъдат дозаредени. Местните власти алармираха, че тази ситуация не е нормална и хората не е необходимо да се презапасяват, защото магазините ще бъдат заредени така или иначе.

снимка: БГНЕС

Ако човек усети, че има симптоми на болестта, какво трябва да предприеме?

Ако усетите, че имате симптоми, има спешни телефони. Но не се препоръчва ходене до спешна помощ, за да не се разпространява възможността за болестта. Има препоръки, постоянно се чува звукът на линейки в Милано, защото спешна помощ посещава на място пациентите и преценява в зависимост от тежестта на състоянието им, дали да се лекуват в болница, или да останат вкъщи, но голяма част от хората остават в домовете си за домашно лечение.


Share Follow

Leave A Reply