БСП за пореден път се опитаха да атакуват с неверни данни и внушения влизането на България в Еврозоната. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов в декларация от името на група. Думите са му в отговор на депутата от БСП Румен Гечев, който обвини премиерът Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в манипулиране на данните за икономическия растеж.

снимка: БСП

Александър Иванов припомни, че в декларация НСИ и Агенция “Митници” категорично са заявили, че данните не са манипулирани.

“Тези внушения, че има манипулации в брутния вътрешен продукт не трябва да бъдат толерирани, защото колегите, които излязоха днес от трибуната на Народното събрание да заявят такова нещо и да обвинят тези институции в лъжа или в манипулации, на 5 март, когато ще излезе официалната статистика, се надявам да излязат и да го направят официално от трибуната на НС – че те са се опитали да манипулират обществото”.

Александър Иванов, снимка: БГНЕС

По-късно по време на брифинг в Народното събрание той обяви, че днес Европейската комисия е приела съобщение, относно европейския семестър за 2020 година, в което се прави положителна оценка за напредъка в структурните реформи, предотвратяването и коригирането на макроикономическите дисбаланси и резултатите от задълбочените прегледи, които са със съответствие с регламент 11-76 от 2011 г.

По думите му днес ЕК твърдо заявява, че България вече не изпитва икономически дисбаланси. “Изрично се посочва в съобщението на ЕК, че е постигнат важен напредък в укрепването на управлението на финансовия сектор и са отстранени доста нерешени регулаторни въпроси”, каза още Иванов.

Той обърна внимание, че от равнището на задлъжнялост става ясно, че българският бизнес не изпитва затруднение в изплащането на кредити.

Мария Габриел, снимка: БГНЕС

“Успях да се чуя с нашия еврокомисар Мария Габриел, която потвърди добрата новина. Каза, че е разговаряла с другите колеги – еврокомисар и им благодари за поредната положителна оценка към България и българското правителство. Важно е да отбележим и да се позддравим в положителната констатация на съобщението на ЕК, като си спомним, че през 2019 г. България беше посочена от Комисията като една от 13-те държави -членки, в които са налице икономически дисбаланси. Именно днес с това прието съобщение, с тази новина, отчитаме като положителна”, допълни Иванов.

Според него това са важни икономически послания.


Share Follow

Leave A Reply