“Няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Личните лекари решават. Сутринта гледах как един казва: „Аз си отивам за Италия, аз си отивам за Франция”. Трябва ли след това ние всички да му платим за това, че не иска да е дисциплиниран или не иска да изчака?”, каза пред журналисти в Александруполис премиерът Бойко Борисов. Според Борисов решение срещу коронавируса ще бъде намерено в най-скоро време, тъй като целият свят е поел ангажимент да се справи със заболяването.

“Не се занимавам с тол такси, но ще отговоря в парламента”, отбеляза той във връзка с искането на БСП премиерът да се яви в Народното събрание. Според Борисов най-лесно е да се махнат и винетките, и тол таксите, но така държавата няма да може да поддържа пътищата в добро състояние. „Това е най-сигурният начин, след като така поставят въпроса, че тези партии – другите, не се готвят да управляват, защото, питайте гърците колко плащат за техните магистрали, за да са сигурни, боядисани, с нови маркировки и мантинели, на 5 години да се сменя асфалтът – колко им струва това. И всички българи, идващи в Гърция, го плащат. Няма да можем да удържим по 1 милиард, милиард и половина, плюс ново строителство, без тези такси“, отбеляза министър-председателят.

снимка: СЕГА

“Не съм информиран за акциите на полицията и прокуратурата. Разбрали сме се преди месеци професионалното ръководство да си работи пряко с Върховната касационна прокуратура и наблюдаващите прокурори. Не е моя работа да знам, не искам да знам и не съм знаел. И продължавам да не искам да знам – това им казах на колегите и с това приключихме”, коментира Борисов във връзка с ареста на шефа на Басейнова дирекция – Пловдив Цветелина Кънева.

снимка: БГНЕС

„Вчера 2 часа имаше заседание на Коалиционния съвет и тези два часа 3/4 от времето беше по теми, свързани с предстоящата политика на правителството до края на мандата“, посочи Борисов. “Разпоредих да се намери начин за прегласуване на решението за КРС и на мястото на кандидата на ГЕРБ да гласуваме този на патриотите”, каза той. „Станала е грешка, тогава бях в Брюксел на Съвета. Не съм разбрал какво са правили. Поел съм ангажимент. Пред вас разпоредих на Дариткова да седнат и намерят начин“, отвърна министър-председателят.

“Урусла фон дер Лайен ми изпрати есемес да поздрави България за макроикономическата стабилност”, каза Бойко Борисов. Той благодари за топлото посрещана на аерогарата от гръцкия външен министър. По думите му то показва, че въпреки смяната на различни режими България и Гърция са успели да запазят приятелските си взаимоотношения. „Досега поколения политици и в Гърция, и в България са успели да запазят най-важното – не само като православни християни, но и като братски народи и да бъдем така добронамерени и приятелски настроени“, отбеляза той.

Той акцентира на това, че докато някои партии само се упражняват върху думата „диверсификация“, като припомни, че българската държава е вложила пари и е станала съдружник на Държавната енергийна компания на Гърция в терминала за втечнен газ в Александруполис. „Няма нищо по-хубаво в Европейския съюз от това държавите членки да демонстрират приятелство, близост, да съединяват своите енергийни системи, пътни връзки, в областта на екология, отбрана, сигурност“, посочи българският премиер.


Share Follow

Leave A Reply