Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите и т.н., съобщиха от социологическа агенция „Галъп интернешънъл“.

Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната. Водната криза, скандалите, протестите и т.н. явно създават определени рискове за управлението.

Язовир “Студена”, снимка: Informo.bg

Публикувани днес резултати от анкета показват, че за последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“. Традиционният въпрос на „Галъп интернешънъл“ „Накъде върви България“ показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

снимка: БГНЕС

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие към началото на 2020 г. продължават да се ползват Румен Радев (53%), Мая Манолова (40%), Слави Трифонов (36%).

Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова (27%), Илияна Йотова (25%), Бойко Борисов (24%).

снимка: БГНЕС

Последната вълна на изследване е преди шума около „Къщата в Барселона“. Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите (и дали ще има такива) от тази ситуация, посочват още от „Галъп интернешънъл“.

 


Share Follow

Leave A Reply