Съдят трима производители и търговци на млечни продукти от Велико Търново и София за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу тях за това, че от началото на юни 2017 г. до 4 юни 2018 г. те ощетили държавния бюджет с 1 177 767 лв. чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит от фиктивни вътрешно общностни придобивания и доставки на млечни продукти от и за Гърция.

снимка: www.dimitrovgrad.bgvesti.net

За осъществяване на данъчните измами участниците в групата използвали множество фирми от типа “липсващ търговец”. За фиктивния превоз била използвана транспортна фирма, контролирана от участник в групата. Били “наемани” камиони и шофьори, които извършвали легални превози на други стоки, а впоследствие бил оформян транспорт на млечни продукти. За нито един от случаите в информационната система на НАП няма данни за осъществено вътрешно общностно придобиване или доставка.

снимка: The Federalist Society

Участниците в групата действали координирано, като всеки от тях изпълнявал определени функции. Ръководителят участвал пряко в реализирането на данъчните измами, за което му е повдигнато обвинение за извършено вторично престъпление в качеството му на управител на търговско дружество със седалище във Велико Търново. Единият от участниците организирал фиктивния транспорт, а другият се грижел за оформяне на документооборота. Дейността на групата била прекратена при спецоперация на ГДБОП. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.


Share Follow

Leave A Reply