Обединеното кралство ще назначи специален екип от специалисти по киберпрестъпност тази пролет, след много месеци на забавяне и вътрешни борби между Министерството на отбраната и правителствената агенция по информацията, пише британското издание „Гардиън“.

Националната сила по киберпрестъпност ще съдържа около 500 специалисти и по този проект се работи от две години, но според източници на вестника тя най-сетне е готова за работа.

Великобритания настоява да бъде разглеждана като „кибер сила“, която е способна да се опълчи на вражески държави в областта на технологиите, да атакува сателитни, мобилни и компютърни мрежи и също така да следи и сваля комуникационни мрежи, използвани от терористични организации.

Силите по киберпрестъпност ще са обща инициатива на правителствената агенция по информацията и министерството на вътрешните работи, като тя ще използва оборудването и възможностите, с които Великобритания разполага в момента, като ще бъдат разучавани и изследвани и нови методи за водене на кибервойна.

Въпреки това властите не разкриват повече детайли, като смятат, че тази информация трябва да остане класифицирана и отказват също така да обявят кой ще застане начело на екипа.

Според експертите тази липса на прозрачност прави трудна дискусията за това какви трябва да са ограниченията на кибервойната в демократичните общества и какъв тип атаки и подривни дейности могат да се считат за легитимни и кога.

Добри примери за британско хакерство са редки. Джеръми Флеминг, директор на агенцията по информацията се похвали през 2018 г., че неговите колеги извършват „голяма киберофанзива“ срещу „Ислямска държава“, като усилията им са постигнали успехи във „възпирането на тяхната пропаганда и умението им да координират атаки, като така са били защитени силите на коалицията на бойното поле“.

Той твърди още, че през 2017 г. групировката почти не е можела да разпространява своята пропаганда, защото техните канали на информация са били блокирани. Той заяви това в своя реч пред НАТО в Брюксел.


Share Follow

Leave A Reply