Коронавирус пред портите

Започналият от Китай нов опасен вирус COVID-19, по-известен като Коронавирус придоби глобални мащаби в последната седмица. С оглед на света, в който живеем, това масово разпространение изглеждаше като повече от неизбежно. И ако все още има хора, които се заблуждават, че някак си България може да бъде заобиколена от вируса е крайно време да спре да се самозалъгва. Официално страната ни все още не е сред страните със случаи на заразени, но това е само въпрос на време.

снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента, в който се появиха данни за вируса в Европа, би трябвало да е станало ясно на всяко медицинско лице в България, че той ще дойде и при нас. Европа е един отворен континент с непрестанен обмен на хора и стоки. Това има своите безброй предимства, но крие и своите рискове. Те са именно във факта, че всички сме свързани и каквото се случва в другия край на Европа засяга пряко и нас. Още повече, когато епидемията е в непосредствена близост до нас- в Италия. Самият факт, че хиляди българи ежедневно пътуват до Италия, а още толкова живеят там, правят превенцията за страната ни невъзможна. Това не значи, че не трябва да се направи всичко възможно навлизането на вируса в страната да стане максимално късно.

снимка: БГНЕС

Покрай масовата психоза, създадена в световните медии, е редно да внесем и малко спокойствие чрез факти. От всички заразени в световен мащаб само 7% са смъртните случаи, малко повече от стандартните вируси. От тези 7% само 0,90% са смъртните случаи на здрави хора в активна възраст, вероятно поради лекарска небрежност. Коронавирусът е опасен, колкото всеки друг стандартен вирус в България. Въпрос на хигиена и възпитание е неговото разпространение да се ограничи. Докато в автобусите пътуват болни хора, без маски и чувство за отговорност, кашлят и кихат в лицето на здравите, няма как да се ограничат грипните епидемии в страната ни. Короната чука на портата на страната ни и ще влезе в най-скоро време, от всички нас зависи да се предпазим.

Очаква ни дефицит на затвори

Новият главен прокурор Иван Гешев продължава своето гръмко начало в кариерата. И през тази седмица се проведоха редица операции на Прокуратурата и МВР, а сред тях и поредните любопитни медийни изказвания на Гешев.

снимка: БГНЕС

„Оттук нататък имаме една гранична линия – от едната страна са интересите на хората, които ние смятаме да защитаваме, от другата страна са престъпниците и олигарсите. А политиците – президент, премиер, депутати, трябва да решат коя страна избират”, заяви Иван Гешев.

Само през тази седмица последваха няколко показни ареста в страната. В акция срещу битовата престъпност в Ихтиман Гешев заяви, че прокуратурата ще продължи да работи, така, както досега. Последва и мащабна спецоперация в Басейнова дирекция-Пловдив. Тя бе втора за седмицата, след като преди няколко дни там бе арестуван и директорът ѝ Цветелина Кънева. Обвиненията са за безстопанственост и неправомерно източване на вода от язовири, по подобие на кризата в Перник.

Ако властите продължават да работят със същото темпо, както твърди Гешев, съвсем скоро в България ще се усети остра нужда от нови арестантски помещения и затвори. Нужда, която в последните 30 години така и не бе изпитана. Каквото и да е мнението за новия прокурор на гражданите, едно нещо е сигурно. Дори той да е пристрастен, а акциите да са избираеми, със сигурност арестуваните имат причина да са в ареста, въпрос на време е да видим съдебната ни система дали най-после е станала европейска и ефективна. А арестантите, те да не се притесняват, винаги ще се намерят килии за тях. Ако трябва, ще се построят и нови затвори.

Новата мигрантска вълна към Европа

Тази седмица в Сирия имаше една добра и много лоши новини. Добрата новина за изстрадалия сирийски народ е, че коронавирусът все още не е достигнал до страната. Само това липсваше на сирийците, след безкрайната война и разруха. До тук обаче приключват добрите вести за Сирия. В последно време там се заражда един нов и много опасен конфликт.

снимка: АР

Обстановката в сирийската провинция Идлиб става все по-критична. Един срещу друг се изправиха силите на правителството на Асад и турската армия, заедно с бунтовниците, подкрепяни от тях. В това число волно или неволно руските военни, подкрепящи Асад, застанаха на фронтовата линия срещу своите приятели от Турция. Това напрежение доведе до десетки жертви от редовната турска армия, паднали под обстрелите на руските части. Руският и турски президент са поставени пред деликатна ситуация, в която от най-близки съюзници и приятели се превърнаха във индиректни врагове. Ситуацията става още по-деликатна и поради факта, че Турция е все още член на НАТО и един открит конфликт с Русия би означавало и такъв със САЩ, Европа и всички страни-членки на НАТО.

снимка: БГНЕС

На фона на тази деликатна ситуация турският президент Ердоган си изкара гнева върху Европа. Турската полиция, бреговата охрана и граничните пунктове са били инструктирани да бездействат в случай на увеличаване на потока от бежанци към Европа. Турските власти решиха да не спират сирийските бежанци, които се стремят да влязат в Европа по море или по суша. Ердоган многократно е заплашвал ЕС да отвори врати за бежанците към Европа. Е, това вече е факт, въпреки че връзката с конфликта с Русия е неясна. Сега остава да следим дали мигрантите ще се изплашат от коронавируса в Европа, или това няма да е достатъчно, за да спре една нова масова вълна от бежанци.

 


Share Follow

Leave A Reply