“Газпром“ днес ни върна подписан договор с най-голямото намаление на цената на природния газ, което е с над 40%”, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Министерския съвет. Премиерът определи това като символичен подарък по повод 3 март и подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на „синьото гориво“.

Министър-председателят напомни, че преговорите бяха в ход през последните 7 месеца. „През това време трябваше да търпим изказвания на изключително некомпетентни хора, които изобщо не правят разлика между търговски договори и политически преговори. Проведохме ги професионално, с безценната помощ на Европейската комисия и неслучайно и днес на 3 март сутринта от страна на „Газпром“ ни върнаха договора подписан. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното. Винаги сме благодарили и изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на България по време на войната и Освобождението ни“, отбеляза той.

снимка: MaistorPlus-всичко за дома

“Със стара дата ще възстановим на индустрията и производителите над 150 милиона”, каза премиерът. „Така че работата е добре свършена. Диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на газ. Нека Националният празник да ни обединява. Нека, когато нашите експерти са си свършили прекрасно работата, да им кажем едно „благодаря“. Ние като правителство сме демонстрирали своята политическа воля в тези преговори“, допълни той.

снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че постигнато едно безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес. „Благодарение на намесата на ЕК можем да се похвалим с този отличен резултат“, каза енергийният министър.

снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви, че със сключеното споразумение се задължава държавният регулатор да преизчисли цените на руския природен газ със задна дата за периода от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г. По данни на “Булгаргаз” на техните клиенти ще бъдат върнати над 150 млн. лева.


Share Follow