По-малко скъп газ

Седмицата започна с повече от добра новина за българския енергиен пазар. Преди няколко седмици коментирахме диверсификацията на газовите доставки за България и възможността за поевтиняване на руския газ, на база на новосъздадената конкуренция. Всичко това вече е факт. В Министерския съвет навръх националния празник Бойко Борисов обяви, че руският газ за България ще поевтинее с рекордните над 40%.

“Газпром“ днес ни върна подписан договор с най-голямото намаление на цената на природния газ, което е с над 40%. Диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на „синьото гориво“, заяви Борисов.

снимка: БГНЕС

Всичко това звучи повече от прекрасно, а усилията на Министерството на енергетиката и Европейската комисия са похвални. Въпреки това наяве излизат няколко логични въпроси:

Защо досега горивото в България беше извънредно скъпо? Дали това се дължи на факта, че нямаше конкуренция в доставките? Къде беше великата “братска” руска солидарност до ден днешен и защо купувахме най-скъпия газ в Европа? Това директно попречи на развитието на газовия сектор в България и екологично чистото отопление, характерно за цяла Европа и съседна Румъния. И за да се върнем към българската действителност – кой е договорил в миналото тези повече от неизгодни цени за “синьото гориво”?

Надяваме се и Прокуратурата да си задава същите въпроси и като прави ревизия на прехода, така и да направи ревизия на антибългарските сделки, които ощетяват гражданите и са против българския интерес. Виновниците трябва да бъдат наказани. Българите ще имат малко по-малко скъп газ, но това не е краят. Тепърва този най-екологичен сектор в отоплението у нас трябва да се развива.

Без мигранти, без коронавирус

Още две добри новини от седмицата. В България все още няма случай на коронавирус и миграционен натиск по границата.

Неизбежното навлизане на коронавируса в страната ни засега не е факт. В подобни случаи на масова световна зараза, това е най-доброто, което може да си пожелае една страна – колкото се може по-късно да бъде засегната от вируса. Цяло чудо е липсата му в България, при положение че стотици хиляди българи живеят в Италия, Испания, Германия и Франция, където заразата процъфтява.

Другата водеща световна новина за “ордите” от мигранти по границите на Гърция и в близост до България също ни подмина. Добрите взаимоотношения между българските и турските управници очевидно са били водещата причина, поради която Ердоган все още не е насочил бежанците към нашите граници. Разбира се, трябва да се отдаде заслуженото и на българските гранични власти.

На фона на трите добри новини в празничната седмица някои български политици и медии действат повече от нелогично. Или ако трябва да се изразим по-точно, действат на принципа “много хубаво не е на хубаво” – стара и вредна българска поговорка. Не прави чест на тези, които се опитват да всяват излишна паника в достатъчно напрегнатото българско ежедневие, като пускат фалшиви новини. В това число новини, които твърдят, че коронавирусът вече е в България, но властите го укриват, или други, които твърдят, че “сме се продали на дявола”, за да има спокойствие по границата ни с Турция.

Въпросът е трябва ли българите да се чувстваме неудобно и странно, когато веднъж и на нас ни се е усмихнал късметът? Дори за седмица.

Европа отново като заложник

Новата мигрантска вълна към Европа от последната седмица е като старата. Стотици хиляди мигранти бяха изпратени от турските власти към границата на Гърция с обещание за свободно преминаване. И всичко това заради конфликт между Русия и Турция в Сирия. За пореден път бъдещето и сигурността в Европа станаха заложник на чужди геополитически интереси. Поведението на турския президент Реджеп Ердоган прилича все повече на кварталния хулиган, който се възползва от съседите си и ги рекетира. Вече дори не го прикрива:

“Европа трябва да подкрепи Турция в Сирия, ако иска да разреши мигрантската криза”, заяви турския президент на фона на напрежението по гръцката граница.

снимка: БГНЕС

Въпросът е кой е по-виновен в случая? Този, който рекетира, или този, който позволява да бъде рекетиран. Европейският съюз сам се остави да бъде изнудван от турския лидер години наред. В амбицията си за хуманно поведение и липсата на твърда външна политика Европа плащаше за спокойствието си на Турция, за да задържа милионите мигранти в нейна територия. Логично, това се превърна в бомба със закъснител.

И когато говорим за бежанци, е редно да дефинираме какво значи бежанец – човек, който бяга от войната. Ако погледнем по границата на Гърция, а дори и в Западна Европа, където се настани предходната вълна от мигранти, ще видим, че там почти няма сирийци, а децата и жените не са мнозинството. Преобладават мигранти от редица държави в Азия и Африка, които не са в състояние на военен конфликт. Да, международната общественост и Европа трябва да помогнат на изстрадалите сирийци, но това не значи помощ за цяла Африка и Азия. Време е Европа да вземе нещата в свои ръце, да сложи край на рекета и да излезе от тази заложническа криза.


Share Follow

Leave A Reply