Безпрецедентно извънредно положение. Време е да подходим сериозно.

Коронавирусът отдавна дойде в Европа, а от скоро и в България. Навръх женския празник 8-ми март официално бяха обявени първите двама заразени с вируса в страната ни. Дотогава паниката в България сякаш бе в нормални граници. Имаше една психологическа граница, която все още не беше премината. Нещо повече, чувствахме се избрани- страната, която все още няма случаи на заразата. Към вируса се гледаше повече от към хумористичната страна, отколкото като реална заплаха и епидемия.

снимка: БГНЕС

Това се промени на съдбовния 8-ми март. Тогава разбрахме, че и нас няма да ни подмине вирусът. Стигнахме и до злощастния петък 13-ти. Правителството обяви извънредно положение, а мерките бяха затегнати максимално. Тежки, но правилни превантивни мерки. По-добре предварителна превенция и забавяне на темповете на развитие на заразата, от колкото масова епидемия и хаос. Всички видяхме какво стана в Италия, когато положението не бе овладяно на време и мерките се предприеха твърде късно.

Сега всичко е в ръцете на нашето общество и неговата дисциплинираност. По всичко личи, че с меки мерки и призиви не се получи. Говори се за редица случаи на хора, които не са спазили карантината. Има и случай на жена, която се е завърнала от Италия и е заразила близките си на семейно тържество. Всичко това нямаше да се случи, ако хората приемаха по-насериозно проблема. Типично по български нашето общество бе на принципа “мен ще ме подмине”, а младите се успокояваха с това, че вирусът се прекарва леко от хора под 50 години. Съзнателно или не това е проява на висш егоизъм и немарливост от всеки един от нас. Явно единственият начин да спазваме карантината е тя да ни бъде наложена насила, с наказания и рестрикции. Е, те вече са тук, дано сега ги спазваме.

снимка: iStock

Евтино гориво, но не и в България

Паниката от коронавирус неминуемо ще се отрази и на световните икономики. Едно от първите проявления е сривът на цените на петрола в световен мащаб. На моменти бъдещите сделки за сорта “Брент” бяха на цена от 31 долара за барел или това е над 30% спад в цената. Подобен срив не е регистриран от 1991 година насам. Заниженото търсене заради епидемията не е единствената причина за резкия спад. Саудитска Арабия не успя да договори с Русия значително намаляване на производството и това накара Рияд да обяви ценова война на опонента си.

снимка: БГНЕС

Този рекорден спад в цената на петрола изобщо не е забележим в родните бензиностанции. Очевидно тях нито ценовите войни между Русия и Саудитска Арабия, нито световни епидемии могат да ги накарат да променят и без това завишените си цени. Справка показва, че всички големи бензиностанции в страната предлага горивата на едни и същи цени или с разлика от 1 стотинка за литър. Това трябва да ни накара да си зададем един позабравен в последните години въпрос- Има ли картел на горивата в България?

През последната седмица, след като коронавирусът достигна и до нас, се появиха индикации, че все пак цената на горивата в България ще поевтинее. Разликата между цените не световния пазар и цените по нашите бензиностанции до момента очевидно ще се покрие от нас- потребителите. В бъдеще цената ще спадне, но не заради ниските цени на пазара, а заради все по-намаляващата се консумация в страната. Хората все повече си остават вкъщи, заради страх от заразата. Бензиностанциите вече нямат избор- цената на горивото ще върви надолу, а след него и икономиката.

снимка: pragativadi.com

Коронацията на руския цар

Докато цял свят се бори с обявения за пандемия коронавирус в Русия положението е спокойно. Дали заради студа, завишената употреба на алкохол, укриването на данни или добрите мерки, но в евразийската страна случаите на новия вирус са изключително малко. За сметка на това в страната се появи една друга корона, която не изненада никой в световната общественост.

снимка: БГНЕС

Руският парламент окончателно одобри конституционните промени, позволяващи настоящия президент Владимир Путин да се кандидатира за нов мандат. Промените бяха одобрени без нито един глас против. С новия закон Путин на практика бе коронован за цар на Русия. Настоящият президент ще може да се кандидатира неограничен брой пъти за бъдещи мандати. Завръщането на царизма в Русия вече е неизбежно, остава само и титлата президент да бъде заменена с цар. Единствената пречка пред това е одобрението от Конституционния съд, понеже предстоящото допитване до гражданите под формата на референдум няма задължителна юридическа сила. Но има ли съмнения какви ще са резултатите от него?

EPA/SERGEI ILNITSKY

Ако погледнем голямата картина можем смело да кажем, че през тази седмица Русия официално пристъпи към нова форма на управление. Ако досега е имало някакви съмнения за авторитарното управление в бившата съветска страна и е имало някакви наченки на модерна демокрация, то тези съмнения вече ще отпаднат. Путин е преходен, може да управлява до живот, но не и след това. След него ще дойде друг “вечен президент”, диктатор или цар. В Москва короната е поставена, а демокрацията забравена.


Share Follow

Leave A Reply