В САЩ започнаха изпитания на ваксина срещу Covid-19. В изследванията са включени 45 доброволци – мъже и не бременни жени на възраст от 18 до 55 години, съобщава БНР.

Разработката е на Националния здравен институт съвместно с фармацевтична компания. Изследването се прави за първи път върху хора и трябва да проследи какъв ще бъде ефектът. Според специалистите тази ваксина използва геннобазиран метод и не съдържа нито активна, нито неактивна проба от вируса, каквато е обичайната практика до сега.

ЕПА/БГНЕС

На участниците в експеримента не се инжектира вирус и не са изложени на риск от заразяване с Cоvid-19. На този етап Националният здравен институт и фармацевтичната компания се стремят да гарантират, че медикаментът, който се разработва, няма да има нежелани или опасни странични ефекти.

Ако няма проблеми, втората доза от ваксината ще бъде поставена на участниците след 4 седмици, но дори тестовете да преминат успешно, не по-малко от 12 месеца ще са необходими разработената ваксина да бъде допусната до пазара.


Share Follow

Leave A Reply