Пандемията с COVID-19 усложнява и без това много амбициозния план, заяви председателят на Комисията по външна политика на Европейския Парламент Дейвид Макалистър пред медийната група „Funke”. Редица европейски политици предлагат удължаване на преходния период в отношенията с Великобритания максимум до края на 2022 г. поради разпространението на коронавируса.

снимка: iStock

По думите му за това Обединеното кралство трябва да изпрати съответно искане. „Въпросът за удължаването на сроковете при сегашните обстоятелства отново трябва да бъде внимателно проучен в Лондон“, подчерта политикът.

От своя страна зам.-ръководителят на Европейския парламент Катарина Барли заяви, че „при настоящата кризисна ситуация личните преговори са невъзможни“. “Ще се види дали ще бъде възможно да продължим работата в режим на видеоконференции. Но дори и да се проведат преговорите, сега всички усилия трябва да бъдат насочени към координиране на борбата срещу пандемията”, подчерта тя. “Заплахата от твърд Брекзит, придружена от хаотични условия и икономически загуби, в момента е ненужна тежест и за двете страни,” каза Барли. “В тази връзка преходният период трябва да бъде удължен”.


Share Follow

Leave A Reply