Нападение срещу свободата на словото

В сянката на водещата тема по света и у нас- коронавируса, през тази седмица се случи едно събитие, което не бива да бъде пропуснато от нито една уважаваща себе си медия. Неизвестни биячи са нападнали разследващия журналист и главен редактор на “168 часа” Слави Ангелов в центъра на София. Побоят очевидно е бил с цел всяване на страх и “затваряне на устата”, защото нищо не е било отмъкнато от потърпевшия.

снимка: БГНЕС

За съжаление това не е първия подобен удар над разследващата журналистика в България. Слава богу тази атака не завърши с фатален край. Истината е, че това нападение не е само над един човек, или журналист, а е нападение над свободата на словото в България. Тежък удар над демокрацията и, който не бива да бъде подминат с лекота. Съответните разследващи органи не трябва да гледат на това просто като едно криминално деяние, а може би е време и за по-строги закони, които да предпазват разследващите журналисти в България.

снимка: prismproject.eu

Неписано правило е в една демокрация да има и т. нар. четвърта власт. И тази четвърта власт е именно журналистиката. Разследващата журналистика е върха в тази нелека професия и подобни професионалисти заслужават уважение и респект. Тяхната работа може само да допълни и подпомогне дейността на МВР и прокуратурата. За съжаление в последните години те стават все по-малко и именно подобни нападения отблъскват желаещите да работят в тази сфера. Страхът надделява в последните години, а разследващите журналисти се превръщат в застрашен от изчезване вид. Време е обществото и гилдията твърдо да застане зад хора като Слави Ангелов и да осъдят категорично подобни действия, напонящи за едни мракобесни времена от близкото минало. Нападението срещу журналист е нападение срещу свободата на словото, нападение срещу всички нас.

Пролетта дойде. Стойте си вкъщи

Честита първа пролет! Времето е хубаво, птичките пеят, природата се събужда от зимен сън, а въздухът е по-чист от всякога. Всичко това щеше да звучи повече от прекрасно, ако светът не беше в състояние на пандемия от коронавирус. В една подобна ситуация хубавото време звучи изкушаващо притеснително.

Последните дни в България дадоха индикации, че българските граждани, в по-голямата си част, вече осъзнават сериозността на ситуацията и улиците най-после се изпразниха. Призивите да останем вкъщи вече се спазват отговорно, а новите случаи на заразени с непознатия и коварен вирус са с умерена градация. В торнадото от негативни новини се появи лъч надежда. Кривата на ръст на заразените се изправи, а рискът от италиански сценарии намаля. Появиха се и индикации за лекарство, което значително ще подпомогне болните от коронавируса. Властта предприе мерки по вноса и производството на необходимите медикаменти. 

снимка: Pixabay

Задружните усилия на цялата нация, медици и власти почнаха да дават резултат. Безпрецедентните драконовски мерки също. Най-големият ски курорт на Балканите Банско е под блокада. В този преломен момент би било жалко, ако българите се отпуснат под лъчите на пролетното слънце и позитивните новини. Най-лесно е да си седиш вкъщи, когато времето навън е мрачно и дъждовно. Сега изпитанията пред нас като общество тепърва предстоят. Да, пролетта наистина дойде, но ако искате да имаме едно хубаво лято, сега е моментът да проявим характер и да си останем по домовете.

Добрата новина от Китай

След като измина седмица наситена с поредица от лоши новини, през тази седмица има и няколко далечни лъча на надежда. В гнездото на заразата с коронавирус- Ухан и цял Китай кризисната ситуация постепенно отминава. Три месеца по-късно близкоизточната страна постепенно се връща към нормалния начин на живот.

снимка: ЕПА/БГНЕС

В град Ухан бяха регистрирани два поредни дни без нови случаи на заразени. Спадът на заразените в Китай дава надежда за останалата част на света, след като много държави преминаха под карантина в опит да повторят китайската тактика срещу коронавируса.  Очевидно фокусът на кризата се измести към Европа, а Италия вече задмина Китай по брой жертви от вируса и официално вече е най-засегнатата страна от пандемията. Въпреки негативния развой в Европа, ситуацията в Китай добият пример, че до 2-3 месеца нещата могат да се успокоят и на Стария континент, а пикът на заразата най-вероятно ще се пренесе в другите части на света.

снимка: БГНЕС

Другата добра новина е броя на оздравелите. Повече от 80 000 души вече са излекувани от коварната болест, като голяма част от тях са именно в Китай. Южна Корея също се справя успешно със заразата и успяха да оганичат разпространението й. Сега вниманието е към Европа. Пътят е показан остава европейците да го следват и до два-три месеца ще можем да се върнем към стария си начин на живот.

 


Share Follow

Leave A Reply