163 са общо заразените с коронавирус в България, от които трима са починалите и трима са оздравелите. Това съобщи началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинг. Това означава, че са регистрирани 21 нови случая към 17. 00 часа днес. 8 от тях са със сериозна симптоматика. Те са на възраст между 20 и 50 години.

Новите случаи в София са 18. Общият брой на заразените в столицата са 103. В Бургас новите случаи са два, те са контактни на първите четири. В Пазарджишка област също има един заразен. Той е в Пещера.

снимка: Informo

“Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом “Майка и дете” в града и сега цялото заведение е под карантина”, каза ген. Мутафчийски.

Той съобщи още, че тримата пациенти, които са дали два поредни отрицателни резултата – един от ВМА и два от Плевен – вече са изписани.

„Никой никога не е твърдял, че по-младите не се разболяват. Цари безгрижие, Витоша е пълна, цял ден валят сигнали на граждани, че мерките не се спазват. Това е пълно безобразие, само вчера в Италия загинаха над 600 души“, каза още ген. Мутафчийски. По думите му средната възраст на починалите у нас е 75 години, но това не означава, че младите са в безопасност.
“Пикът у нас няма да е този месец със сигурност. Дали ще е края на април или май месец. Дай Боже да е тогава, а не септември, защото ако продължаваме със същата скорост до септември много малко ще останат да дават брифинг, включително и аз”, каза още ген. Мутафчийски.

Не може да се каже, кога се очаква да е, възможно е да е в края на април или началото на май, заяви още той.

Стана ясно още, че Столичната болница “Токуда” е под карантина от днес. В белодробното отделение е настанен пациент с положителна проба за коронавиус. Той е млад мъж на около 30 години с двустранна пневмония. Лечебното заведение се затваря за 24 ч. за спешна дезинфекция.

снимка: news359.bg

В отговор на журналистически въпрос, дали има заразен с коронавирус в президентството, ген. Мутафчийски отбеляза, че към момента няма такава инфорамция.

Той съобщи, че частна лаборатория в страната вместо чрез щаба, да съобщава за положителни проби на хора, се е обаждала на самите пациенти.
“В момента “Пирогов” и ВМА са пълни с пациенти, които нямат симпотаматика, в истерията са и искат неистово да влязат в болница. Пациентите, които са положителни, остават вкъщи и уведомяват личния си лекар. Минималната симпотамика: гърло, температура, кашлица – не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница. Когато се появи задух, това вече са тревожните симптоми. И то сериозен задух. Тогава
чрез личния лекар трябва да се обади, за да пристигне екип с линейка. Бърза помощ знае в коя болница колко легла има. Тук е едно непрекъснато движение от пациенти. Създаден е умишлен хаос. Този хаос не можем да го управляваме по никакъв начин”, каза още ген. Мутафчийски.

По повод хинина, който се използва за лечение на коронавируса, той уточни, че няма медикамент, който да е утвърден.

“Много съм озадачен с какво пръскат в Карнобат с хеликоптер от въздуха. Това със сигурност не може да помогне срещу разпространението на коронавирус”, изтъкна генерал Мутафчийски.

 


Share Follow

Leave A Reply