“Дори и в извънредно положение ГЕРБ управлява държавата и носи отговорност – предложението ни за спекулата не е съвършено, но няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по време на президентското вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение. “Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, за консенсус и съгласие. Да, трябва единни като народ да се изправим пред тази опасност, това предизвикателство и да го преодолеем”, посочи тя.

снимка: БСП

“Ние като политическа сила дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепяйки решението за извънредно положение. Уви, този кредит на доверие към правителството не беше оправдан. Точно обратното. И днес обсъждаме Закона за мерките при извънредно положение, който е доказателство за пропиленият кредит на доверие, даден на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляване на последиците от нея. На първо време, най-важният – чрез социална изолация, изолация в контактите ни да ограничим разпространението на болестта”, посочи Нинова.

снимка: БГНЕС

“Постигнахте го чудесно – наложихте най-рестриктивните мерки, за да се постигне този ефект. Оттук нататък трябваше да се реагира, за да се снабди населението, медицинският персонал с маски, дезинфектанти, облекла. Не го направихте с този закон. Отхвърлихте предложението на левицата да се размрази държавният резерв, да се разблокират средства и материали от него и да се осигури като спешна мярка тази помощ от страна на държавата не само към лекарите, но и към всички български граждани. Дали пък в резерва няма липси или нямате компетентност да проумеете, че резервът може да интервенира на пазара и да помогне в тази криза на българския народ”, попита Нинова. Според нея ще се разбере с времето.

снимка: b4brands.com

На следващо място според лидера на БСП е трябвало да се помогне на здравната система. “И това не направихте със закона. Отхвърлихте предложението на БСП да се уреди статутът на частните болници, да се изпълни конституционният ангажимент за равнопоставеност на частната, държавната и общинската собственост. В закона липсва вашия ангажимент за увеличаване на възнаграждението с 1000 лв. на лекарите. До ден днешен не е ясно как и дали изобщо изпълнихте този ангажимент, поет от премиера. Поне законово той не е разписан. По този най-важен първи въпрос – здраве, какво направихте в закона. Самоизолация и рестрикции, отнемане на права без никакво решаване на реалните проблеми и даване на стимули. Стигнахте дотам министърът на правосъдието, не Министерския съвет, да поиска дерогация на конвенцията по правата на човека в Страсбург. Защо лишавате българските граждани от правото на жалба и защита, която им е гарантирана?”, попита Нинова.

снимка: www.westcentralky.com

Според нея законът е ограничение, рестрикции и затягане на права. “Вторият най-важен въпрос, който трябваше да решим със закона – социално-икономически мерки за преодоляване на последиците от кризата, или поне така обявихте. В цял свят изолацията и ограниченията вървят със стимули за икономиката и домакинствата”, допълни още лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи още, че само тук в закон, внесен от правителството, няма нищо подобно. “Отхвърлихте предложението на БСП за актуализация на бюджета. Нещо повече – разбрахме, че от 1,5 млрд. лв. излишък преди 20 дни държавата вече е на 3,5 млрд. лв. дефицит без никакъв отговор, дори нелогичен. Вървите с всекидневни спекулации, че ако днес помогнем на малкия и среден бизнес и на работниците, нямало да има пари за пенсионерите. Дори в този критичен момент, когато призовавате за единение, разделяте българския народ срещу други. Работещи срещу пенсионери. Без да мислите, че тези, които ще осигурят пенсиите на пенсионерите, са именно работещите днес”, допълни още тя. Нинова коментира, че днес има 1300 безработни, регистрирани за един ден на борсата.

Лидерът на БСП засегна въпроса за спекулата. “Вкупом всички заговорихте срещу БСП за предложението ни против спекулата. Колко е лошо и колко е неработещо. Нито едно друго по-добро не предложихте. 10 дни поставяме въпроса, 10 дни говорим да предприемете мерки и следваше единствено гробно мълчание. За 10 дни маските от 0,10 лв. стигнаха десетки левове”, изтъкна Корнелия Нинова.

снимка: skafeto.com

“Очакваме, след като не приемате нашите предложения, да дадете ваши, защото трябва да е ясно. Дори и в извънредно положение вие управлявате държавата, вие носите отговорността за днешния ден, за последиците от кризата. Предложете план за действие. Нямате такъв – само рестрикции без стимули. Ние ще подкрепим ветото с разбиране, че нашето предложение не е съвършено и ще внесем прецизиран текст. Няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта и нещастието на цял един народ. Няма и да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на правителството и ще искаме от вас докрай национален социално-икономически план”, подчерта лидерът на БСП.


Share Follow

Leave A Reply