Страните членки на Европейския съюз са постигнали предварително споразумение за започване на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония, като официалното решение по въпроса може да бъде взето още тази седмица, съобщава Ройтерс, като се позовава на свои неназовани източници в европейските институции. Основните противници на започването на преговорите през последните две години – Франция и Холандия, вече подкрепиха това решение и след като с подписването на Преспанския договор между Скопие и Атина, Гърция оттегли възраженията си, процесът може да започне, твърдят източниците на агенцията.

снимка: europeansanctions.com

Според Ройтерс вече е подготвено проекторешение по този въпрос и ако нито една от 27-те страни членки не възрази, то ще бъде утвърдено официално още тази седмица. В началото на тази година Европейският съюз промени процедурата за преговори за приемането на държави в блока. Ако по-рано началото на тези преговори непременно трябваше да завърши с приемането на държавата, т.е., процесът беше напълно необратим, то сега Европейският съюз получи законното право да спре преговорите, да ги прекрати или да започне отново процеса на преговори в определени области в случай на незадоволителни резултати. Въвеждането на тези промени позволи да се получи съгласието на Франция и Холандия за започването на преговори с Албания и Северна Македония.

Съветът на ЕС не можа да постигне консенсус относно началото на присъединителния процес за тези страни на 15 октомври миналата година, а впоследствие решение на този въпрос също не беше постигнато и на срещата на върха на ЕС, въпреки факта, че преди това Европейската комисия препоръча стартирането на преговорите. Албания и Северна Македония вече бяха признати за официални кандидати за присъединяване към общността, което няма да позволи на Европейския съюз да откаже да ги приеме, но самият процес на преговори може да позволи този момент да бъде отложен за дълго, ако опозицията е достатъчно силна. Например консултациите за членството на Турция в ЕС официално започнаха през есента на 2005 г., но засега тази страна няма шанс да се присъедини към общността.


Share Follow

Leave A Reply