Един нов случай на заразен с коронавирус е регистрирани у нас. Той е в София- не е клиничен и е с лека симптоматика. Така общият им брой става 202. Това съобщи началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинг. Въпреки това, че е регистриран само един случай в рамките на това денонощие, ген. Мутафчийски отбеляза, че не се забелязва спад, защото общата картина по думите му е по-скоро покачваща се. Очакват се и още резултати на изследвани пациенти.

„Общият тренд на случите на коронавирус у нас се покачва, засега няма тенденция на намаляване, при толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

По думите му 7 души, от вече заразените, са в много добро състояние, но все още пробите им не са доказали, че напълно са се изчистили от заразата.

снимка: Informo

Стана ясно, че ще се разшири броят на лабораториите. Ген. Мутафчийски каза, че персоналът на някои от тях вече е на обучение. В София има заявка от БАН да се включат с лабораторията си, както и от две частни болници.

По думите на ген. Мутафчийски ще бъде издадена и заповед от Министерството на здравеопазването за обособяване във всяка една болница на отделение за коронавирус. То ще бъде с възможност за обособяване на интензивни легла, които изискват кислородотерапия и реанимационно лечение при тежки усложнения.

снимка: БГНЕС

Ген. Мутафчийски отбеляза, че продължават даренията към Министерството на здравеопазването или конкретно към самите болници. Той съобщи, че към момента има дарение от 200 000 лева от една от банките в България, а друга е дарила по 50 000 лева на 3 болници. По думите му около 500 теста за коронавирус са закупени само със средства на държавата, останалите 6 000 теста са със средства на дарители. Ген. Мутафчийски подчерта, че е призовал дарителите да подпомогнат болниците в провинциите.

Той отхвърли информациите, че ВМА е закупила тестове за 1 милион лева. Това можело да стане, когато се получат достатъчно надежди тестове.

снимка: БГНЕС

Стана ясно още, че 300 души на ден може да бъдат тествани. “Надяваме се да ги утроим. Не сме против бързите тестове, против сме да се получават измамни отрицателни проби и да се заразяват и останалите хора”, добави ген. Мутафчийски.
Вчера във ВМА са прегледани 120 пациенти, от които са приети трима, а останалите са насочени за домашно лечение.
От Националния щаб изясниха и какви са основните симптоми при зараза с COVID-19.

“При повечето пациенти с коронавирус има сухота в устата, все едно имат чуждо тяло в гърлото си, от това се оплакват доста пациенти. Но като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, находката със слушалка и сатурацията, която е много показателна, защото ако излезе около 89-90% задължително трябва да влезе човекът в болница”, каза председателят на оперативния щаб.

Проф. Кантарджиев, снимка: clubz.bg

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев поясни, че страната ни все още не е в четвъртия етап, когато се бележи трайно разпространение на коронавируса. “Искаме да го забавим, седмица време е нужна за увдояване на случаите. Колкото по-бавно се удвоят, значи мерките работят”, заяви той.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Info7: Април под карантина, писмо от ОАЕ и интеграция за С. Македония

Leave A Reply