242 стават случаите на коронавирус в страната. 22 нови случая са установени днес. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

снимка: БГНЕС

16 от новорегистрираните случаи са в София, един е в Сливен, двама – в Пловдив, един – в Плевен и двама в Благоевград. 40 от заразените са в болници, останалите са на домашно лечение. Пациентите от “Пирогов”, които бяха в критично състояние вече са “в стабилизирано, но тежко състояние.
“Психиатрията на ВМА не функционира като отделение за болни от коронавирус. Тя е отделена за военнослужещи, които имат нужда от инфекциозни заболявания, която вече не интерес на широката публика”, заяви ген. Мутафчийски.

снимка: Pixabay

Четирима са вече излекуваните, стана още ясно от думите на Мутафчийски, който обясни, че заразените боледуват дълго. “Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни”, посочи той.

“Направихме предложение на министъра на здравеопазването да се промени наредбата, в която се определя какви болнични може да издават личните лекари и за тези, които са заразени с коронавирус, но са на домашно лечение, да може да се издава болничен до 28 дни, защото сега могат да издават до 14 дни.14-дневният карантинен срок изтича на доста хора и точно заради това взехме доста бързи мерки, за да им се удължи болничният до 28 дена, защото сме сигурни, че на 14-ия ден няма да са изчистени”, подчерта ген. Мутафчийски.

Той също разкри, че по препоръка на немския институт Робърт Кох, централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена. Премиерът Борисов стриктно спазвал препоръките и се топлел на малко радиаторче. “Щом той може да спазва, значи и всеки може”, категоричен беше шефа на оперативния щаб.

Шефът на гранична полиция коментира заповедта на здравния министър за забранява влизането у нас на тирове, пътуващи за Турция. Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през ГКПП “Капитан Андреево”. Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция. Турция въведе различни ограничения. Такива няма за камионите с турска регистрация. За голяма част от европейските държави има ограничения.


Share Follow

Leave A Reply