Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че новият коронавирус ще промени живота на европейците и ще доведе до „ниво на трагедия, което беше немислимо до преди няколко седмици“. “Това е борба, в която всеки от нас има роля”, каза Лайен, цитирана от БГНЕС. Обръщайки се към почти празния Европарламент в Брюксел, тя отново призова за единство и координиран подход в борбата с пандемията COVID-19.

„Всички споделяме еднаква отговорност и не можем да разрешим тази криза сами за себе си”, каза още Лайен. В същото време тя посочи необходимостта от правилното функциониране на единния европейски пазар и Шенгенското пространство като единственият начин за разрешаване на настоящата криза. Фон дер Лайен смята, че мярката за затваряне на вътрешните граници на Европейския съюз е неефективна, тъй като възпрепятства потока от стоки, необходими на страните членки на ЕС за борба с COVID-19. “В момента няма нито една държава-членка, която да може да задоволи собствените си нужди от медицинско оборудване”, заяви председателят на ЕК. Тя добави, че за първи път в своята история ЕС е направил общи запаси от медицинско оборудване, а производителите потвърдиха, че през следващите седмици ще могат да доставят поръчани предпазни средства, респиратори и лабораторни изследвания. „Сега, спасяването на живота е наш основен приоритет, но се надявам, че “денят след” ще дойде скоро, когато трябва да се справим със социалните и икономическите последици от кризата”, каза Фон дер Лайен.

снимка: БГНЕС

Преди гласуването в ЕП относно мерките за помощ за държавите-членки и страните в процеса на присъединяване към ЕС, предесадетял на Еврокомисията подчерта, че взетите сега решения ще определят бъдещето на Съюза. „Трябва да направим правилното нещо заедно с едно голямо сърце, вместо с 27 малки”, каза Фон дер Лайен.


Share Follow

Leave A Reply