243 станаха случаите на коронавирус у нас. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг на Националния оперативен щаб. Един нов случай е установен. Човекът е от София. Той не е настанен в болница.

Ген. Мутафчийски заяви още, че ще предложи на министъра на здравеопазването да удължи времетраенето на мерките, които изтичат днес. Ще препоръчаме още да отпадне от заповедта на министъра поименното изреждането на страни за карантина и такава да важи за всички пристигнали в България от чужди държави, включително и за чужденците, които трябва да удостоверят къде ще прекарат тази карантина, обясни още проф. Мутафчийски. По думите му е неизбежно да настъпи пик на заболяването в България.

снимка на колажа: Informo

“Ще предложим на министъра на здравеопазването да продължи мерките, които изтичат утре до 12 април в същия обем, единствено се разширява терена за посещение. Това са за операторите на лицензирани услуги от Българска народна банка. Преведено това са колекторските фирми за събиране на сметки. Така освен това ще препоръчаме на министъра на здравеопазването да отпадне поименно изреждане на страните, в заповедта от които трябва да бъдат карантиниран и всички пристигнали и да бъде абсолютно за всеки един който пристига в България от чужбина включително и за чужденците, които желаят да посетят България да знаят, че 14 дни трябва да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще прекарат тази карантина.”, посочи той.

снимка: Pixabay

По думите му в „Пирогов“ има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от който – в критично. “Възможно е да има лош изход от лечението”, каза Мутафчийски. “8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни”, допълни директорът на лечебното заведение.
“Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса.На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора”, обясни още ген. Венцислав Мутафчийски. Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. “Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби”, уточни председателят на оперативния щаб.


Share Follow

Leave A Reply