Удължена карантина. Очаква ни един нетипичен Великден.

През тази седмица карантината в България бе удължена до 12 април включително. Едва ли има някой изненадан от този факт. Положението със заразата в световен мащаб се влошава всекидневно, като болните надхвърлиха половин милион. В България бройката също нараства, но за разлика от много други страни, това се случва плавно.

Основната заслуга за този частичен успех имат точно навременните строги мерки, които правителството и щабът взеха. С друга основна заслуга са и всички граждани, които проявяват разбиране и дисциплина в този тежък за страната ни и света момент. Вече минаха 20 дни от началото на пандемията в България и тя все още не успява да достигне пикови стойности. Това не трябва да успокоява никого, а още по-малко да създава грешни представи за близкото бъдеще.

Идват едни от най-светлите християнски и български празници – Великден, Гергьовден и 24 май. Това са дни, в които българите масово предприемат пътувания при близки и роднини в други населени места. Този период крие най-коварните рискове в борбата със заразата в България. Това ще е и най-голямото изпитание за българите във войната с вируса. По всичко личи, че карантината няма да приключи и с новия краен срок – 12 април.  Самият генерал Мутафчийски намекна за това, като обяви, че очаква пикът на заразата в България да бъде около великденските празници. Редно е българите да проявим разбиране в ситуацията и да се настроим за един нетипичен Великден там, където сме, вкъщи по домовете си. А кой знае, благодарение на дружните ни усилия може през лятото все пак да стигнем до морето, планината и близките си.

Писмо от ОАЕ

Преди коронавируса да стане тема номер 1 в света и в България една друга тема бе на дневен ред в обществото ни – акцията срещу един от най-богатите българи Васил Божков и неговото укриване в Обединените арабски емирства. Ако има някой, който може да печели от разпространението на коронавируса в България и света, то това е именно бизнесменът.

снимка: БГНЕС

Епидемията го завари под арест в ОАЕ. Той е с повдигнати 11 обвинения. Българските власти поискаха неговото екстрадиране точно преди навлизането на заразата в България. Това така и не се реализира и по всичко личи, че скоро няма да го видим обратно в страната ни. Пандемичните обстоятелства обаче не попречиха на Прокуратурата да продължи с акциите си срещу неговите бизнеси. Комисията по хазарта отне лиценза на най-старата фирма за залози в страната „Еврофутбол“ поради укриване на данъци. Любопитното в тази акция е, че тази фирма е частично негова и частично на неговите най-големи опоненти – братя Найденови, които водеха активна кампания през медиите срещу доскорошния си бизнес партньор. Сега и те са част от засегнатите.

На фона на новите развития Васил Божков най-после проговори след дългото си мълчание.

“Временното отнемане на лиценза на “Еврофутбол” е поредната цинична показност на сила с необмислени последици”, пише бизнесменът Васил Божков в позиция, разпространена от пресцентъра на “Нове Холдинг”. 

Обвързването на наказателната дейност на българските власти с идващата икономическа криза от световната пандемия очевидно е хитър PR ход от бизнесмена в подходящ момент, целящ дискредитиране на действията на органите на реда. Властта не би следвало да се поддаде на подобно писмо от ОАЕ. Въпреки тежката икономическа ситуация, която се задава и вълната от безработица, законът трябва да се спазва и компромис с него е невъзможен.

снимка: БГНЕС

Евроатлантическа интеграция за Северна Македония и Албания

В сянката на водещата световна новина за пандемията от коронавирус през тази седмица се случи едно събитие, което заслужава повече внимание от обществеността в България. И може би, ако коронавирусът не беше факт, щяхме да четем, слушаме и гледаме повече за нея. Държавите от ЕС най-после постигнаха политическо споразумение за започване на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в Евросъюза.

Основните противници на започването на преговорите през последните две години – Франция и Холандия, вече подкрепиха това решение и след като с подписването на Преспанския договор между Скопие и Атина Гърция оттегли възраженията си, процесът може да започне. Тази добра новина за нашите братя от Северна Македония идва седмица след друга подобна добра новина от техния дълъг път към евроатлантическа интеграция. Испанският Сенат ратифицира на видеозаседание протокола за членство на Северна Македония в НАТО и така премахна последната пречка пред превръщането на държавата в 30-ия член на алианса.

Защо това е важна и добра новина за България?

На първо място, защото най-близката ни страна вече официално ще бъде наш съюзник в НАТО и е напът да стане част от ЕС. Път, който ще доведе и до премахването на границата между нас в бъдеще. Интеграцията на Албания също е важна новина за нас. Първо, заради българското малцинство в страната и второ, заради важния за България, Северна Македония и Албания коридор номер 8, който свърза Адриатическо с Черно море. Тези процеси ще позволят неговото ускорено развитие. Развитието на интеграцията на Северна Македония в ЕС също значи и запазване на Договора за добросъседство с България и стимул за успешно разрешаване на историческите спорове между двете страни. Освен политическа интеграция, нашите съседи трябва да се интегрират и мисловно към ЕС, за да сме сигурни, че нашите братя отвъд Гюешево реално ще разрешат споровете си с нас, а не само за българското “да” по пътя към ЕС. Дали това ще стане, предстои да видим.


Share Follow

Leave A Reply