Църковните служби ще бъдат извън храмовете. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски след среща с вицепремиера Томислав Дончев и със Св. Синод на БПЦ-БП в Синодната палата. По думите му с помощта на полицията ще се спази разстоянието на отворените пространства на площадите. Той отбеляза, че самият начин на допускане в храмовете вече ще бъде грижа на самите свещеници. Те не трябва да допускат струпване на хора.

“Големите служби, които много от българите искат да ги видят, ще бъдат излъчвани онлайн и по телевизията. По този начин ще може да не се чувстват ощетени, за това, че не са отишли в храма. Самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещения в храма и да спазват разпореждането”, заяви ген. Мутафчийски. Той отбеляза, че според него това е един добър компромис. По думите му всичко, което е извън църквите ще бъде контролирано от полицията.

Той поясни, че вътре в храмовете всеки ще може да запали свещ, като спазва дистанция, но самите служби ще бъдат само отвън.

В изявление на Светия Синод, прочетено от митрополит Киприян, се казва, че той подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ и призовава вярващите да останат по домовете си, но по думите му става ясно, че храмовете остават отворени и в тях ще се извършват определените за периода на Великия Пост богослужения.

Богослуженията на Лазаровден и Цветница, както и тези през Страстната седмица ще се извършват вътре в храмовете. Предвижда се обаче върбата на Цветница да се раздава отвън. Богослужението на Велика Събота през нощта ще бъде на открито до обявяването на Възкресение Христово в полунощ и раздаването на Благодатния огън. След това литургията ще бъде отслужена вътре в храма.

В становището на Българската православна църква се посочва още, че ще се използват дезинфектанти, подовете на храмовете ще се почистват, иконите ще се забърсват, местата за сядане ще се почистват на няколко часа, килимите ще бъдат отстранени, напоени стелки с дезинфектанти ще се поставят на входовете на храмовете. Църковните служители ще използват лични предпазни средства – маски и ръкавици.

От БПЦ отбелязаха още, че опелата ще се извършват на открито, при присъствието само на най-близките. Кръщенетата и венчавките ще се извършват с ограничен брой хора.

Светият Синод отправя молитва за правителството, лекарите, медицинските сестри, магазинерите, служителите на транспорта, и всички които са изложени на риск, заяви митрополит Киприан. Мерките, които са взети, са до края на извънредното положение.

От Българската православна църква отбелязаха, че причастието с една лъжичка не може да разпространи заразата.


Share Follow

Leave A Reply