Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че федералните указания за социална дистанция в страната остават в сила до 30 април. Американският държавен глава добави, че пикът от смъртни случаи вследствие на коронавируса се очаква след две седмици. Според него възстановяването на страната ще може да се усети на 1-ви юни, съобщава БНР.

„Няма нищо по-лошо от обявяване на победа преди постигането на тази победа! Това ще бъде най-огромната загуба!“, каза той по време на брифинг в Белия Дом. В предишно свое изказване президентът на САЩ изрази желание рестрикциите да бъдат свалени на 21 април.

В очакване на пика от заболели и смъртни случаи д-р Антъни Фаучи – един от главните здравни експерти на администрацията при борбата с COVID-19, заяви, че според компютърни модели между 100 и 200 хиляди американци могат да се окажат жертви на вируса. Друг експерт от екипа на президента Тръмп – доктор Дебора Брикс, предупреди, че всеки голям град и неговите околностите трябва да вземе за даденост, че ситуацията може да е еквивалентна на тази в Ню Йорк.

В щата Ню Йорк починалите вследствие на вируса са поне 965 души. Според губернатора Андрю Куомо 1/4 от смъртните случаи са били в домове за стари хора. Куомо казва, че броят на жертвите се покачва, но с по-малък ръст, което той определи като „добра новина“. Кораб-болница на военноморските сили се очаква да акостира в Ню Йорк днес в помощ на здравните служители, които срещат невиждани предизвикателства.

Междувременно председателят на Камарата на представителите – демократът Нанси Пелоси, отправи остра критика спрямо президента за ответните му действия на фона на пандемията.

Нанси пелоси, снимка: БГНЕС

В интервю за Си Ен Ен Пелоси коментира, че неприемането на ситуацията за сериозна в началото, както и забавянето в снабдяването с оборудване са коствали човешки животи. Пелоси също каза, че в даден момент ще е необходимо да се направи анализ на действията на администрацията по време на кризата и да се отговори на въпроси като кога президентът е научил за опасността и какво е знаел.


Share Follow

Leave A Reply