Коронавирусът е безаналогово явление, което глобално ще промени начина ни на живот, общуване, бизнес, икономика и политика. Факт е, че един ден, рано или късно светът ще се справи с тази пандемия и ще трябва да продължи нормалния си начин на живот. За вируса може да се говори много- за неговите симптоми, за неговото разпространение и за щетите, които нанася. В последните месеци се наслушахме на лоши новини, но всъщност има ли и добри новини за света и човечеството от тази пандемия и нашата реакция към нея?

Минуси

Здравето на хората е първият и най-логичен минус от разпространението на болестта. Да, коронавирусът не е най-страшната пандемия, с която човечеството се е сблъсквало в историята си. Само преди 100 години инфлуенцата или т.нар. Испански грип убива повече от 50 милиона жители по света, и то при четири пъти по-малко население на планетата, почти никакъв туризъм и глобализация. Друго необичайно при тази пандемия е поразяването предимно на зрели млади хора в добро здравословно състояние. Близо 99 % от смъртните случаи са на хора на възраст под 65 години, за разлика от коронавируса, който поразява главно възрастни хора над 65 години и по-млади хора със странични проблеми.

Въпреки това преждевременната загубата на близки хора винаги е трагична за човечеството, дори в ограничени размери. По официални статистики смъртността от коронавирус е 3,7%, но дори този нисък процент е силно завишен, поради факта, че той се базира само на случаите потвърдени с тест. В редица страни има десетки хиляди болни от коронавирус с леки симптоми, които дори не са тествани и записани в тази статистика. Това не значи, че COVID-19 не нанася трайни щети при много от излекувалите се пациенти, които биха създали проблеми в бъдеще.

снимка: ЕПА/БГНЕС

За разлика от Испанския грип преди 100 години, или чумата преди векове, днес живеем в един различен свят. Свят, който е безвъзвратно свързан помежду си до такава степен, че едно подобно сътресение като световна пандемия може да нанесе трайни последици върху световната икономика. Именно това е и вторият по важност минус от пандемията. В последния месец човечеството бе поставено на пауза. Индустрията, транспорта, развлекателните и спортни събития, почти всички сектори в икономиката започнаха да търпят невиждани загуби. Туризмът, който в последните десетилетия се превръща във все по-голяма индустрия и важна част от всяка световна икономика, особено в развитите страни, е на първа линия сред пострадалите сектори.

снимка: CNBC

Справянето с икономическите щети ще са следващата тежка задача в календара на световните правителства. Какъв ще бъде животът след коронавируса е въпросът, който все по-често се задава от журналисти, икономисти, политици и граждани. Със сигурност няма да е същия. Добрата новина е, че тази икономическа рецесия, за разлика от предишната, е изкуствено създадена от външен фактор- пандемия. Логично е икономиката да се справи с нея с по-бързи темпове, от колкото с една истинска световна икономическа криза. Това до голяма степен зависи и от продължителността на тази световна икономическа “пауза”. Колкото по-бързо човечеството се справи със заразата, толкова по бързо ще съумее да се възстанови икономиката.

Плюсове

Когато говорим за коронавируса рядко чуваме за плюсове от подобна зараза, с изключение на няколко снимки на кристално чистите води във Венеция, повечето новини са свързани с щетите, които пандемията нанася. Изненадващо или не, този вирус има и своите позитиви, които в един такъв труден момент за човечеството е редно да се изкажат, ако не за успокоение, то поне за капка позитивизъм в океана от негативизъм.

Най-големият печеливш от коронавируса е природата. Учените засичат ежедневно рекордни спадове в нивата на замърсяване на въздуха по всички точки на света. Тези спадове са невиждани до момента и недостижими при други условия. Най-отчетливо се видяха разликите в най-замърсената страна в световен мащаб- Китай. Там замърсяването в големите агломерации спадна на места с повече от 60%. Земята си пое така нужния дъх от ежедневните щети, които човечеството й нанася.

Освен земята и самите хора си поеха дъх. В България отчетохме една зима без почти никакви превишения на финните прахови частици в големите градове. Проблем, който затормозява обществото ни сериозно в последните години.  Сходна е ситуацията и в останалите развити страни в Европа и света. По данни на Световната здравна организация замърсяването на въздуха убива средно по 4,2 млн. души годишно, или средно по 350 000 души на месец. Тоталната световна блокада заради коронавируса само за един месец би редуцирала значително тези статистики и би спасила стотици хиляди животи.

снимка: Independent

Извънредната ситуация, в която е поставен света и масовата самоизолация по домовете на хората допринесе и за временно намаляване на транспортния и човешки трафик с повече от 80%. Ставаме свидетели на невиждани до момента кадри от празните световни мегаполиси като Ню Йорк, Париж, Лондон, Пекин и Токио, както и на обичайно претъпканите от туристи ежегодно градове като Рим, Флоренция, Милано, Венеция, Барселона и други. Липсата на обичайния трафик дори само за един месец намалява драстично нещастните случаи по пътищата. Само в България загиналите от пътни инциденти нахвърлят 600 души на година. В световен мащаб над 1,3 млн. са загинали в катастрофи през последната година. Това прави средно по 113 000 загинали на месец. За сравнение загиналите от коронавирус в световен мащаб за 3 месеца са малко над 30 000 души.

снимка: Euronews

Ясно е, че тези статистики са временни и в момента, в който световната пандемия отмине замърсяването, задръстванията, претъпканите улици и пътните инциденти ще се върнат. Това е необходимото “зло”, което движи световния прогрес. Важното е когато това се случи, човечеството да вземе своите поуки от ситуацията, да анализира плюсовете и минусите от създадената ситуация и да направи света едно по-добро място за живеене в бъдеще. От всички нас зависи да създадем един нов свят, в който съвместно съжителства човек и природа по най-добрия възможен начин. Свят без пандемии, но и свят, в който бистрите води на Венеция и чистия въздух в Ухан не са рядко и уникално събитие.

 


Share Follow

Leave A Reply