Чартърни полети докараха в понеделник в Австрия над 200 здравни работници от България и Румъния, съобщи „Евроактив“.

Те посочват, че здравната система на Австрия е силно зависима от персонала от Източна Европа, като голяма част от хората идват, остават за няколко седмици и се връщат обратно по родните си места. С чартърни полети от София и Тимишоара в понеделник са пристигнали 231 души. Целта е да осигурят денонощна грижа за хора, останали без такава поради пандемията от коронавирус.

снимка: БГНЕС

Местните власти все още не са наясно дали това ще бъде еднократна акция. Австрия се опасява, че заради затворените граници на няколко съседни държави, потокът от здравни работници ще бъде прекъснат.

Регионалната търговска камара на Долна Австрия поема разходите на българските и румънските работници за 14-дневния им престой в хотел, където ще останат под задължителна карантина, преди да започнат работа. От „Евроактив“ посочват, че очакванията са след това те да останат и да работят за по-продължителен период от време, а не само за 3-4 седмици.

Регионът се нуждае незабавно от 70 здравни работници, но са наети повече от 200 като „мярка за сигурност“.

Изданието припомня, че Европейската комисия издаде практически насоки за държавите-членки, за да гарантира, че работниците в ключови области могат да преминават границата, за да работят, въпреки наложените ограничения във връзка с коронавируса.


Share Follow

Leave A Reply