“25 нови случая на COVID-19 са регистрирани в страната. Общият брой на заразените е 379. От тях настанените в болнични заведения са 113 души. 13 от тях са интубирани в интензивните отделения. 17 души са изписаните от болниците, след 2 отрицателни проби. Новата област до която достигна заразата е Силистра. Няма починали през изминалото денонощие”. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг относно разпространението на коронавируса в страната.

снимка на колажа: Informo

“57% от заразените са мъже, а 43% са жени”, каза ген. Мутафчийски. Той посочи, че средната възраст на лицата, дали положителна проба за новия коронавирус, е 46 години, а на починалите 66-годишна възраст.

снимка: БГНЕС

Относно заповедта от вчера на здравния министър Кирил Ананиев за носене на защитни маски на всички обществени места, Ген. Мутафчийски подчерта, че гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 ч. в събота. Според него маски има, тъй като сам е направил проверка в кварталния магазин до дома му, но може би не са масови. Той подчерта, че ще се прецизира и къде точно ще е задължително тяхното носене. По думите му е възможно шалът да бъде приет като предпазно средство, но е по-добре гражданите да използват маски.

снимка: правителствена информационна служба

“Мярката за носенето на маски на закрити и открити обществени места я предложих аз”, посочи ген. Мутафчийски.

снимка: правителствена информационна служба

“Във ВМА има 33 000 опаковки хинин. Предстои производството на хлорикин в България”, подчерта ген.-майор Мутафчийски.

 


Share Follow

Leave A Reply