„Зелените коридори” за превозвачите вече работят добре и камионите минават през границите в пъти по-бързо отколкото в началото на извънредното положение. Това каза външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Относно ситуацията на границата с Турция външният министър коментира, че с добри двустранни отношения и разговори, в рамките на няколко дни нещата са се успокоили и вече няма по 30-40 км опашки от камиони.

снимка: БГНЕС

От началото на кризата с коронавируса в Европа, у нас са се прибрали 120 000 души, допълни Захариева, като се позова на данни от Гранична полиция. В момента прибирането на наши сънародници от страни в ЕС е по-лесно. Има обаче още проблеми с прибирането на българи от стани извън ЕС. По думите й над 600 000 граждани на Съюза искат да се приберат от трети страни, а сред тях има както работещи, така и туристи.

снимка: БГНЕС

Захариева обясни, че около 190 българи искат да се приберат от Испания, но засега не успяват.
„Основно са от регионите на Мадрид и Барселона, имаме възможност за един полет”, обясни външният министър. От МВнР са заявили полета за 4 април. По думите й предстои и възстановяване на редовните полети на националния авиопревозвач.


Share Follow

Leave A Reply